Професори њемачког, математике и физике као игла у пласту сијена

nezavisne.com
Професори њемачког, математике и физике као игла у пласту сијена

Бањалука - Иако се за недостатак професора математике, физике и сличних предмета у РС већ зна, поједине образовне установе имају проблем и с проналаском професора њемачког језика.

Како кажу директори школа, професора најчешћег другог обавезног језика у школама недостаје јер су отишли у западне земље.

Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа регије Добој, каже да овој школи тренутно не недостаје много професора, можда, како каже, за неколико часова, али засад то није ништа алармантно.

“Имали смо дефицит на подручју Добоја када су у питању професори математике, међутим то је сада попуњено. Када је у питању њемачки језик, у посљедње вријеме је отишло неколико професора, али нам то засад не угрожава наставни процес”, рекао је Васиљевић за “Независне”.

Додао је да је у суштини проблем у квалитетном наставном кадру, јер имају недостатак инжењера електротехнике јаке струје.

“Ту нисмо успјели да се покријемо и тренутно нам обуку из тога држе редовни професори кроз хонорарни рад јер на већ два конкурса нисмо успјели добити кадар за то”, рекао је Васиљевић.

Душко урић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, каже да су у овој регији имали проблем с проналаском професора математике, физике, информатике, а имали су у једном периоду мањак професора њемачког језика. 

“Највише се у нашој регији тражи професор математике. Када су у питању њемачки језик и физика, стално је потражња за тим професорима и они не чекају на заводу за запошљавање”, казао је Ђурић.

Сматра да је разлог за мањак професора информатике тај што информатичари могу наћи стабилнији посао са својом струком.

“Такође,  професора математике и физике нема много јер све мањи број ученика  се  одлучује да студира ова два предмета”, закључио је Ђурић.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, казао је да у бањалучкој регији професора не недостаје, већ да их има и вишка.

Ситуација по питању дефицита неких наставника није много другачија ни у основним школама.

“Углавном нам недостају наставници њемачког језика и математике. Школа у недостатку кадра може ангажовати студенте завршних година из тих предмета”, каже Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа у бијељинској регији.

Како каже, разлог недостатка овог кадра је тај што се студенти не проналазе у математици или њемачком језику.

Додао је да проблем недостатка таквог наставног кадра траје већ годинама.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, казао је да је познато да постоји мањак одређених групација професора, а увијек су дефицитарни професори математике, физике и природних наука.

“Ова занимања треба његовати и тражити одређене бенефите за студенте тих група предмета, како би ти студенти имали неке погодности приликом студирања и уписа јер је то занимање тешко”, казао је Гњатић.

Како каже, образован кадар треба да задржимо на нашим просторима, јер ко ће нам учити млађе генерације ако нам наши образовани професори, наставници и учитељи оду у друге земље.

“Познато ми је да је недостатак и професора њемачког језика као другог страног језика у образовању и вјерујем да ће они који су за то надлежни препознати потребе и усклађивати уписну политику и тражити рјешења за овај проблем”, истакао је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана