Пробој коридора извојеван срцем за спас Српске

Ведрана Кулага
Пробој коридора извојеван срцем за спас Српске

Бањалука - Битка за пут живота била је кључ опстанка српског народа, коридор је у тим данима 1992. године био једини спас за нас и нашу дјецу, а то нам је био вјетар у леђа да кренемо у одлучујућу битку и у пробој коридора и успјели смо.

Са поносом тим ријечима славне и судбоносне дане из љета 1992. године данас препричавају старјешине и команданти у чије је биографије уписано да су били дио операције “Коридор”, изведене прије 26 година.

“Коридор” је кодни назив за операцију Војске РС чији је циљ био успостављање копнене везе западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Српске и са Србијом. Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности Уједињених нација.

Тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске РС генерал Момир Талић је тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту тактичке групе један Новици Симићу издао наређење: “Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!” Наредбом, која ће остати записана у војним аналима, покренута је операција “Коридор”.

- Да којим случајем није пробијен коридор, сигуран сам да данас не би постојала РС. Пробој коридора је одлучивао о опстанку Српске. Из операције “Коридор” најбоље се види ко је био агресор, а ко је бранио своју територију и своја вјековна огњишта. Младе генерације треба стално учити о значају “Коридора” као најславније битке Војске РС - каже некадашњи начелник Штаба Првог крајишког корпуса Бошко Келечевић.

С њим је сагласан и његов саборац Мико Шкорић, ратни командант Друге оклопне бригаде Војске РС, која је одиграла значајну улогу у пробоју коридора.

- То је једна од најбриљантнијих побједа Војске РС, једна од највећих битака, а највећи утисак још је морал. Невјероватно је колики су били морал и жеља војника и једноставно акција је била осуђена на успјех - казао је Шкорић.

Пробојем коридора територија Српске постала је компактна, ослобођени су Брод, Дервента, Оџак и Модрича и 16 већих или мањих села, формиране четири општине и пет бригада.

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић истакао је у петак на конференцији за новинаре, на којој је представљен план обиљежавања годишњице акције “Коридор”, да се пробој коридора може сматрати најтежом и највећом битком Војске РС.

- Тим подвигом је удахнут живот за 1,5 милиона људи. Храбра Војска РС, прије свега Први крајишки корпус ојачан јединицама Источнобосанског корпуса и МУП-а Републике Српске Крајине, те другим јединицама које су се ту нашле, ступила је у пробој који је успјешно извршен око Видовдана, великог српског празника и у српском народу дубоко укоријењеног датума, који је симбол и успјеха и страдања - подсјетио је Савановић.

Годишњица пробоја коридора биће обиљежена у недјељу на Дугој Њиви код Модриче, а из Бањалуке је обезбијеђен бесплатан превоз за грађане који желе да одају почаст и захвалност српским борцима.

Акција “Коридор”

14-28. јун 1992. године - трајање пробоја коридора

413 - погинули борци

1.918 - рањени борци

6. октобар 1992. године - завршена комплетна операција изласком српске војске на ријеку Саву у Броду

ослобођена подручја - Дервента, Модрича, Оџак, Брод

Програм обиљежавања 26 година од пробоја коридора у недјељу на Дугој Њиви код Модриче

9.00 часова

служење свете архијерејске литургије

11.00 часова

служење парастоса и полагање вијенаца на спомен-обиљежје погинулим

12.00 часова

обраћање званичника и културно-умјетнички програм

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана