Приредбе у част Светог Саве

Далиборка Секулић
Приредбе у част Светог Саве

БAЊA ЛУКA - Широм Српске јуче је уз пригодан културно-забавни програм обиљежен празник Светог Саве.

Светосавска академија у Приједору обиљежена је традиционалним уручивањем "Светосавске повеље", највишег признања најуспјешнијим васпитачима и просвјетним радницима за васпитно-образовни рад у приједорским школама и установама. На Светосавској академији, која је организована под покровитељством општине, бесједу о Светом Сави говорио је књижевник Матија Бећковић.

У организацији Светосавске омладинске заједнице одржане су  светосавске свечаности у Бијељини. Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије благословио је скуп.

Светосавска омладинска заједница Епархије зворничко-тузланске у Брчком у понедјељак увече у хотелу "Јелена" приредила је традиционални светосавски бал, а пригодним програмом Савиндан су прославила и основне школе у општини Котор Варош.

Ученици четири основне школе и Средњошколског центра "28. јун" у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиyа обиљежили су јуче школску славу, Светог Саву. Неколико ученика и професора Средњошколског центра "28. јуни" присуствовали су у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама вјерском обреду одржаном у част Светог Саве.

Низом пригодних манифестација, Савиндан је обиљежен и у Палама. У Културном центру у Палама уочи великог српског празника уприличена је црквено-школска приредба, док је непосредно прије њеног почетка, у галеријском простору паљанске Јавне установе за културу, отворена изложба источносарајевског иконописца и вајара Славољуба Радовановића-Србина.

Пригодан програм поводом Светог Саве у Дому културе у Хан Пијеску приредили су ученици за родитеље и дјецу, а у Српцу је одржана традиционална светосавска академија на којој је изведен пригодан културни програм.

Светосавска недјеља свечано је обиљежена и у Зворнику. Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије јуче је у цркви Светог Саве у Билећи, поводом крсне славе општине Савиндана, служио свету архијерејску литургију.

И у школама у Мркоњић Граду, Вишеграду, Братунцу, Угљевику, Шековићима, Гацку, Шамцу, Градишци и Пелагићеву светосавским академијама обиљежена је школска слава Свети Сава.

Mинистар

Предсједник РС Рајко Кузмановић честитао је јуче празник Светог Саву, школску славу свим ђацима, њиховим учитељима, наставницима, професорима и свима онима који раде овај веома племенит и одговоран посао, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

- Ово је дан када ученици у својим школама дијеле са наставницима и гостима сву креативност и умијеће постигнуто вриједним радом и уложеним трудом - казао је министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић у својој честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана