Поште Српске упозориле најстарије кориснике: Пензионери обманути да морају прећи у банке

Маријана Миљић
Поште Српске упозориле најстарије кориснике: Пензионери обманути да морају прећи у банке

Бањалука - "Поште Српске" обавијестиле су пензионере да не насједају на спекулације да треба да отварају рачуне у банкама како би наставили примати пензије послије почетка њихове исплате из трезора РС.

У "Поштама" су нагласили да ће захваљујући трезорској исплати пензија, која је почела од 1. јануара, пензије стизати редовније.

- Пензије ће и даље бити исплаћиване путем "Пошта Српске" и то без кашњења. Пензионери који не примају пензију путем поште, а желе да промијене начин исплате, треба да се обрате у најближу пошту или поштару - наведено је на лецима које су добили пензионери.

Директор "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа рекла је да су поједина лица обилазила пензионере у Српској и говорила им да морају отворити рачуне у банкама како би могли наставити примати пензију.

- Те информације нису тачне. Недопустиво је да се манипулише пензионерима и да их заваравају да морају отварати рачуне у банкама како би примали пензију - рекла је Кривокућа.

Она је додала да пензионери и даље имају право да изаберу да ли ће пензију примати путем "Пошта Српске" или банака.

- Сваки пензионер треба сам да одлучи и нико не треба да врши притисак на њих у вези са избором начина на који ће примати пензију или да шири дезинформације - истакла је Кривокућа.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС казали су да нису упознати с информацијама да су поједина лица обилазила пензионере и обавјештавала их да морају отварати рачуне у банкама како би примали пензију.

- На крајњем кориснику је да одлучи да ли ће пензију примати путем поште или банке. Све је исто као до сада - истакли су у Фонду ПИО.

Пензионер из Бањалуке Јован П. рекао је да су неколико његових пријатеља посјетили људи који су се представили да су из банака и рекли им да морају отворити рачуне, јер ће једино на тај начин примати пензију.

- То нас је збунило, због чега смо тражили информацију из "Пошта Српске" гдје су нам рекли да нема потребе за тим - рекао је он и додао да су након тога "Поште Српске" обавијестиле све пензионере да нема потребе за отварањем рачуна.

Исплата

У Фонду ПИО су казали да је завршена исплата децембарских пензија пензионерима у Српској.

- Идућих дана пензију ће добити и 45.000 пензионера у иностранству, који примају пензију од РС - нагласили су у Фонду ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана