Поскупјели кућански апарати, вртић и јабуке

nezavisne.com
Поскупјели кућански апарати, вртић и јабуке

Бањалука - За поједине кућанске апарате који се свакодневно користе у домаћинствима грађани у БиХ морају издвојити више новца него у априлу прошле године, а више новца морају одвојити за технички преглед возила и регистрацију, те за мјесечно плаћање вртића за малишане.

Упоредили смо цијене за поједине производе и услуге у априлу ове године  у односу на април претходне године, те забиљежили поскупљења.

Према подацима Агенције за статистику у БиХ, у априлу прошле године просјечна цијена усисивача била је 150,2 КМ, док је у априлу ове године износила 159,4 КМ.

“Просјечна цијена у априлу прошле године електричног штедњака била је 449,6 КМ, док је у априлу ове године та цијена износила 457,3 КМ. Машина за веш је у априлу прошле године у просјеку коштала 547,8, док је у априлу ове године она 554,4 КМ”, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Обавезно осигурање возила је у априлу ове године у просјеку  поскупјело са 209,9 на 215,9 КМ у односу на април претходне године, док је технички преглед скочио са 71,9 на 74 КМ.

Од воћа поскупјело је једно од омиљеног, а то су јабуке.

Иако је за производе и услуге из кућног буџета потребно издвојити више новца него раније, дошло је и до пада цијена појединих производа попут мљевене кафе, тврдокорног сира, мушког шишања и слично.

Муриса Марић, извршни директор приједорског Удружења грађана “Дон”, каже да поскупљења апсолутно нису оправдана, посебно од априла прошле до фебруара ове године када је цијена горива била нижа.

“Техничка роба је сва мањег квалитета, а цијена је већа, то је нешто што прати наше тржиште и правог оправдања нема. Једино оправдање је ако се роба увози из вана, па се то правда транспортним трошковима. Послодавци су нашли добар разлог данас па кажу да цијене скачу због повећања плата како радници не би одлазили из земље, што није уредна прича”, каже Марићева.

Гордана Булић, предсједница Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ, каже да се поскупљење појединих производа не може везати за поскупљење горива, јер су цијене кућанских апарата скочиле прије поскупљења енергената.

“Очито да постоје неки други разлози који су увозници, односно произвођачи искористили да ставе у цијену коштања. Ми имамо слободно формирање цијена и потрошачи су, нажалост, натјерани да изађу на тржиште и бирају кућанске апарате који су мање поскупјели”, рекла је Булићева.

Она каже да потрошачи мијењају своје навике и купују данас све више квалитетније апарате, са дужом гаранцијом, што им и она савјетује.

Булићева истиче да би поскупљења била оправданија да је цијена рада већа, те би људи другачије на то гледали и незадовољство би било мање изражено.

“Сви се боје да би због раста цијене горива могли поскупјети и остали производи, гдје би се и несавјесни продавци покушали уградити и несразмјерно повећати цијене како би остварили већи профит”, рекла је Булићева и додала да су минимална повећања или смањења цијена осталих производа или услуга везана за тржиште и слободну конкуренцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана