Поскупјели брашно и гориво, ускоро и хљеб

nezavisne.com
Поскупјели брашно и гориво, ускоро и хљеб

Бањалука, Бијељина - Цијена брашна по килограму већа је два фенинга, док се у наредном периоду очекује да дође до још већег скока за још додатних шест фенинга, потврдио је за “Независне” Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС.

Наиме, како каже Кос, до поскупљења долази због тога што је цијена пшенице на свјетском тржишту порасла од 30 до 40 евра по тони, а то се аутоматски преноси и на млинске производе.

“Будући да је ова година била лоша за пшеницу, те је 70 одсто пшенице завршило као сточна храна, свјетске берзе су одреаговале скоком цијена. Те су цијене отишле од 15 до 20 одсто до сада, а очекује се да ће отићи и више, јер је све мање пшенице за људску исхрану”, казао је Кос.

Додао је да ће се скок млинских производа дешавати постепно и да врећа брашна од 25 килограма кошта, зависно од произвођача и типа, од 16 до 20 марака.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења пекара регије Бијељина, истиче да је већ дошло до поскупљена брашна, како у семберским млиновима, тако и брашна које долази из увоза, односно из Србије.

“Цијена је већ виша два до три фенинга по килограму, али у наредном периоду очекује се да поскупи и од пет до осам фенинга”, казао је Пелемиш за “Независне” и додао да ће у складу с тим вјероватно доћи и до поскупљења пекарских производа.

“Сигурно ће бити веће цијене хљеба и пецива за 15 до 20 одсто, јер морамо да пратимо цијену репроматеријала на тај начин што усклађујемо цијену брашна и пекарских производа”, истиче Пелемиш.

Саша Тривић, предсједник Удружења пекара РС и власник пекарско-посластичарског друштва “Крајина клас”, казао је за “Независне” да у свијету расте цијена пшенице, али колико ће тачно порасти нико не може рећи. Процјене су, како каже Тривић, да се у неком наредном периоду очекује да дође до повећања цијене брашна до 10 одсто.

“С таквим растом цијене брашна можда ће неки пекари повећати цијене, а можда неки неће. Није обавезно, али лако је могуће”, казао је Тривић и додао да су они већ у својим пекарама дигли цијене, али, како каже, на то није утицала цијена пшенице, већ недостатак радне снаге у овој професији.

“Сав приход од производа који су поскупјели отишао је на плате радника”, казао је Тривић и додао да, на примјер, хљеб од 600 грама кошта 1,3 КМ.

Осим скока цијене брашна и могућег пораста цијене пекарских производа, гориво на бензинским пумпам посљедњих неколико дана поскупјело је од три до четири фенинага по литру, зависно од дистрибутера. Након овог таласа поскупљења, литар дизела кошта од 2,23 до 2,25 КМ, а литар бензина 95 од 2,23 до 2,24 КМ. Према новом цјеновнику, за литар бензина 98 грађани ће сада морати одвајати око 2,33 до 2,35 КМ, а плин се продаје по цијени од 1,08 КМ.

Да свако поскупљење одређених производа утиче на џеп потрошача сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана “Дон” из Приједора, која истиче да је обичном грађанину тешко упратити поскупљења, која су скоро свакодневна.

“Нема оправдања за поскупљења која су се десила, а поготово у овом периоду када су додатни трошкови и за огрев и за спремање дјеце у школу”, казала је Марићева и додала да је ово огроман удар на буџет потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана