Посао за 20 најбољих доктора медицине

Агенције
Посао за 20 најбољих доктора медицине

Бањалука - Најбољим студентима Медицинског факултета у Бањалуци, који су дипломирали у прошлој години, данас је понуђено запослење у Клиничком центру, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, Фонду здравственог осигурања и Медицинском факултету.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија истакао је да је ово изузетно значајно за Српску, јер доказује да постоје институције које најквалитетнијем кадру нуде посао и тиме их подстичу да остају у Српској.

„Надам се да ће ово бити пракса и на другим високошколским установама и да на овај начин шаљемо најљепшу поруку младим људима да се рад исплати и да друштво препознаје квалитет“, рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић нагласио је да студенти коју су са најбољим оцјенама завршили овај јако захтјеван факултет имају могућност да се запосле и наставе са усавршавањем у највећим и најпрестижнијим здравственим установама у Републици Српској.

„Ово је од 2007. године пракса коју подржава Министарство здравља и социјалне заштите. До сада је на овај начин запослено око 70 доктора медицине. Задовољство ми је рећи да од тих студената генерације већ имамо колеге које су завршиле специјализацију“, навео је Латиновић.

Према ријечима декана Медицинског факултета Милана Скробића, посао ће данас добити 20 најбољих студената. Осим првобитно планираних 16, посао ће добити још четворо најбољих студената.

„На овај начин стимулишемо наше студенте да знају да ако су најбољи у својим генерацијама, одмах ће добити посао. Ови млади људи потписаће уговоре на одређено вријеме и, уколико покажу интересовање и квалитет, биће примљени за стално и добити специјализацију од Министарства здравља“, напоменуо је Скробић.

Он је истакао да Република Српска има најмање љекара по броју становника у окружењу, те да анализе показују да ће садашњим трендом школовања кадрова, тек 2030. године имати одговарајући број љекара на број становника, према стандардима Европске уније.

Најбољи студент фармације Милица Гајић истакла је да се нада да ће, заједно са својим колегама, испунити очекивања и оправдати указано повјерење, те да ће радити у корист друштва.

Доктор медицине Александар Брковић, који је прошле године дипломирао са просјечном цјеном 8,2, рекао је да је ово идеална прилика да се ови млади људи покажу као добри здравствени радници, који ће грађанима пружити што бољу заштиту.

Он је додао да га за усавршавање интересује дјечија хирургија, те да нема намјеру да оде у иностранство, јер је у Српској добио прилику да се докаже.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана