Подизањем свијести грађана до смањења сиве економије

А. Ј. Р.
Подизањем свијести грађана до смањења сиве економије
Подизањем свијести грађана до смањења сиве економије

Бањалука - У циљу подизања свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, борбе против сиве економије и повећања економске снаге Српске, Пореска управа РС ће у наредном периоду спроводити медијску кампању “Корак предузми, рачун узми”.

Из Пореске управе су саопштили да ће осим превентивног дјеловања кроз кампању, у наредном периоду појачати и рад инспектора на терену који ће контролисати пословне субјекте са циљем побољшања пореске дисциплине оних пореских обвезника који имају обавезу издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

- Инспектори ће појачане контроле вршити сваког радног дана, али и у дане викенда и то у смјенама. Позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе, те да себе не доведу у ситуацију да буду затворени на 15 дана због неиздавања фискалног рачуна - рекли су у Пореској управи РС.  

Нагласили су да је с циљем превентивног дјеловања, што је и смисао ове кампање, важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна.

- Без фискалног рачуна купац не може рекламирати робу нити добити поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање - појаснили су из Пореске управе. Додали су да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ и на активности шире друштвене заједнице, од којих је једна узимање фискалног рачуна.

- Наши инспектори су за пет мјесеци ове године извршили 1.509 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и у 668 случајева утврдили неправилности. Вриједност изречених новчаних казни је 504.500 КМ, а за 257 пореских обвезника је изречена привремена мјера забране обављања дјелатности због неиздавања рачуна - рекли су у Пореској управи и додали да су приликом тих контрола открили и пет непријављених радника.

Подсјетили су да неиздавање фискалних рачуна представља нелегално пословање и неприказивање прихода и утају пореза, те позвали све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве на имејл адресу контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана