Почели радови на коридору “Пет це” на територији Српске

Срна
Почели радови на коридору “Пет це” на територији Српске

Добој - Представници Јавног предузећа “Аутопутеви Републике Српске” озваничили су данас у Добоју почетак радова на првим километрима паневропског Коридора “Пет це” на територији Српске, а вриједност ове дионице ауто-пута је 70 милиона евра.

Прва дионица ауто-пута на Коридору “Пет це” градиће се на правцу Јоховац - Руданка у дужини од 5,65 километара и биће финансирана кредитним средствима Европске банке за обнову и развој ЕБРД и грант средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на свечаности поводом почетка радова да је ово изузетан пројекат и да је за Владу битно да се настављају јавне инвестиције које омогућавају запошљавање радника и повећање БДП-а. 

Он је навео да је овај дио ауто-пута вриједан 70 милиона евра и да ће у наредних 15-20 дана бити одржана посебна сједница Народне скупштине Српске да би био усвојен план парцелације за изградњу ауто-пута до Раче и границе са Србијом. 

“Том дионицом градићемо и гасовод и једним ударцем убићемо двије муве. Радићемо све да отворимо јавне радове и у секторима енергетике и осталим областима како бисмо живот људи у Српској учинили што бољим и да зауставимо њихов одлазак са ових простора”, рекао је Вишковић и додао да ће Влада Србије почети у јулу да градити мост на Рачи. 

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је ово важан инфраструктурни пројекат који води Српску према Србији и шире. 

“Подржавам активности Владе и других институција за стварање претпоставки за реализацију великих пројеката. За то је потребан предан рад и то су добре ствари за Српску”, рекла је Цвијановићева. 

Она је истакла да је сигурна да ће бити остварен циљ изградње мреже ауто-путева јер грађанима треба развој у сваком смислу. 

“То су претпоставке да идемо даље у смјеру општег развоја”, рекла је Цвијановићева и додала да је циљ јака и развијена Република Српска. 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је овај почетак радова наставак пројекта Ауто-пута “9. јануар” и повезивања са Београдом. 

“Ово је вриједан пројекат и зацртали смо да до 2030. године изградимо мрежу ауто-путева дугу око 420 километара. Ово је доказ да Српска може изводити захтјевне и скупе пројекте, на шта треба да будемо поносни”, навео је Трнинић. 

Директор предузећа “Аутопутеви” Душан Топић истакао је да је ријеч о значајном тренутку и пројекту за Српску и ову фирму. 

Он је рекао да ће на овој дионици радити и двије саобраћајне петље, те да је то наставак ауто-пута према Србији и Београду. 

Топић је изразио наду да ће до краја године бити затворена финансијска конструкија ауто-пута од Добоја према граници са Србијом, од чега ће и саме Добојлије, али и остали грађани Српске, имати вишеструку корист. 

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су представници “Аутопутева” и конзорцијума који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и “Гранит” из Скопља потписали у марту у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору “Пет це” кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац и Руданка, а вриједност ове фазе ауто-пута, како је тада речено, јесте 62,5 милиона евра. 

Ауто-пут на Коридору “Пет це”, чија је укупна дужина 46,6 километара, биће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процијењена је на 500 милиона евра. 

Озваничењу почетка радова на мосту “Босна” у мјесту Товира код Добоја, на крају Ауто-пута “9. јануар” Бањалука-Добој, присуствовали су и министри у Влади Српске, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници извођача радова, званице из јавног и друштвеног живота и бројни грађани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана