Пашалић: Измијенити Закон о дувану због потешкоћа у примјени

Срна
Пашалић: Измијенити Закон о дувану због потешкоћа у примјени

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дувану, којим ће бити успостављени дугорочни и боље уређени односи произвођача, организатора производње, откупа и обрађивача дуванских производа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да се доношењу закона о измјенама и допунама Закона о дувану приступило због уочених потешкоћа у примјени важећег Закона о дувану.

“То се посебно односи на дио којим се третира организација производње и откупа сировог дувана”, рекао је Пашалић, образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини.

Заштитити професију инжењера пољопривреде

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде да се искуства стечена у његовој вишегодишњој примјени унаприједе и прецизирају поједина рјешења ради очувања и заштите интереса и одговорности у овој професији.

Пашалић је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекао да се тим актом предвиђа да ресорно министарство утврђује који су то стручни послови за које се издаје лиценца инжењерима пољопривреде и врши надзор над вршењем повјерених јавних овлаштења Коморе.

У оквиру овог приједлога закона требало би да се усвоје рјешења којима се постиже већи степен усклађености рада Коморе са Ветеринарском, али и Здравственом и Адвокатском комором.

“Рад ветеринара је у потпуности уређен, што није случај са радом инжењера пољопривреде, а предложеним измјенама настојало се занимање ових инжењера ставити на ниво који заслужује и радити на његовом даљем побољшању и унапређењу”, наводи се у приједлогу овог закона.

Овим приједлогом закона дефинише се мјесто Коморе у области пољопривреде у Српској која би кроз јавна овлаштења допринијела јачању звања инжењера, унапређивању пољопривреде и Српске, те се прецизно утврђује начин и поступак формирања ове организације као независне, професионалне и струковне.

Оснивање Коморе, чији су чланови дипломирани инжењери пољопривреде, допринос је спровођењу економских, просторних, еколошких и социјалних услова пољопривреде, њеног одрживог развоја, као и циљева пољопривредне политике.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је ово законско рјешење.

Сједница парламента прекинута је вечерас и биће настављена сутра у 10.00 часова разматрањем Нацрта закона о личном имену, Нацрта закона о трговини и Нацрта закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјаснити сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана