Пале цијене нових станова у Републици Српској

Милијана Латиновић
Пале цијене нових станова у Републици Српској

Бањалука - Цијене квадрата нових станова у Српској пале су у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани, а упркос томе продавци некретнина не могу се похвалити већом продајом.

Према подацима Републичког завода за статистику, број продатих нових станова у Републици Српској у првом кварталу ове године мањи је за 7,7 одсто у односу на исти период прошле године. Статистичари су израчунали и да је просјечна цијена квадрата нових станова била нижа за 28 КМ, односно 0,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

- Продато је укупно 346 нових станова по просјечној цијени од 1.513 марака по метру квадратном - навели су у заводу.

У бањалучким агенцијама за промет некретнина истичу да су цијене квадрата у граду на Врбасу и даље прилично високе, те да лоша продаја не чуди, с обзиром на то да све више људи одлази у иностранство.

- Дошло је до великог засићења на тржишту некретнина, а томе су кумовале високе цијене и миграције становништва. У Бањалуци је цијена нових станова и даље између 2.000 и 2.600 КМ по квадрату - рекла је власница бањалучке агенције “Еуроагент” Сенка Гатарић-Василић и додала да очекује да цијене нових станова до краја године неће расти.

Великом продајом не могу се похвалити ни у Приједору.

- Цијена квадрата је око 1.600 марака, а највећа потражња влада за становима површине између 30 и 50 квадрата - рекао је власник агенције за некретнине “ВХС трејд” Леонард Самарџија.

Агент продаје у агенцији “Сим некретнине” у Бијељини Жељко Деспотовић каже да је продаја станова у Бијељини у првом тромјесечју ове године на приближно истом нивоу као лани.

- Цијене су можда чак и веће за неких 50 марака по квадрату. Упркос томе око 80 одсто станова буде продато и прије него што зграда буде завршена. Највише се продају станови површине око 40 квадрата - рекао је Деспотовић и додао да се цијена квадрата у Бијељини креће око 1.600 КМ.

Власник требињске агенције за некретнине “Твико” Васо Милић оцијенио је да на негативан статистички резултат утичу високе цијене квадрата на сјеверу и сјеверозападу Републике.

- Мали станови на југу Српске су веома тражени - рекао је Милић и додао да се цијене квадрата у Требињу крећу од 1.700 до 2.100 КМ.

Куће

Трговци некретнинама истичу да куће продају знатно лошије у односу на станове.

- У просјеку на 19 продатих станова продамо једну кућу, а у зависности од локације цијена кућа креће се од 800 до 900 марака по квадрату - рекао је Жељко Деспотовић.

 

 

ГОДИНА                          БРОЈ ПРОДАТИХ                  ПРОСЈЕЧНА ЦИЈЕНА

(прво тромјесечје)         СТАНОВА                                ПО КВАДРАТУ (у КМ)

2019.                                    346                                                      1.513

2018.                                    375                                                      1.541

2017.                                    206                                                      1.599

2016.                                    255                                                      1.389

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана