Организација старјешина ВРС: Лукајића ухапсили да заплаше Србе

Глас Српске
Организација старјешина ВРС: Лукајића ухапсили да заплаше Србе

Бањалука - Организација старјешина Војске РС (ВРС) саопштила је да најоштрије осуђује неоправдано хапшење пуковника ВРС Данета Лукајића, припадника Команде Првог крајишког коруса ВРС, који је, како наводе, ухапшен у Хрватској под изговором да је био командант логора Мањача, што је без икаквог основа.

Предсједништво Организације старјешина ВРС тражи од институција РС и БиХ да енергично протестују код хрватских власти због хапшења Лукајића и одмах затраже његово пуштање на слободу.

"Националистичкој Хрватској смета обиљежавање страдања Срба од усташких власти од стране удружења српског народа чији је члан пуковник Дане Лукајић. Тиме се желе заплашити сви оне који долазе да се поклоне жртвама стравичних злочина усташке власти у НДХ, у Другом свјетском рату", стоји у њиховом саопштењу.

Истичу да старјешине ВРС сматрају да је понашање Хрватске израз еуфорије усташтва које је снажно окупирало све сегменте друштва.

"Треба истаћи да је Дане Лукајић у више наврата био свједок и тужилаштва и одбране у Хашком трибуналу и  Суду БиХ и нико га до сада није оптуживао за злочине које сада покреће Хрватска. Нема сумње да је то чин освете хрватских власти, јер је Дане Лукајић био припадник безбједности 5. Војне области који је учествовао у извлачењу снага ЈНА из Хрватске. Против Лукајића Хашки трибунал, нити Суд БиХ, који је надлежан за покретање поступка, нису нашли разлога, док су хрватске власти то учиниле да заплаше Србе", поручују из ове организације.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана