Од идуће године незапослени који не траже посао биће брисани са списка

ATV
Од идуће године незапослени који не траже посао биће брисани са списка

Бањалука - Незапослени који не траже посао, крајем године више неће бити пријављени у Заводу за запошљавање. Право на здравствено осигурање оствариваће искључиво преко Фонда здравственог осигурања.

То је само једна од реформи која је планирана у Заводу за запошљавање, а коју је Влада још прошле године прихватила на приједлог послодаваца. Тиме ће се олакшати посао Заводу, али прије свега, каже директор, мора да се промијени закон.

“Да би се тај посао завршио мора се извршити и измјена Закона о посредовању при запошљавању за вријеме незапослености и нисам сигуран да се тај посао може завршити до избора, али сигуран сам да ће послије избора и тај формални дио измјене закона бити завршен”, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС.

Они су, каже Вујичић, свој дио посла одрадили и упутили Влади своје приједлоге када је реформа Завода у питању. Послодавци, који су и предложили реформу, имали би велике користи од брисања пасивних са Завода за запошљавање. У Унији удружења послодаваца кажу да те измјене ником неће наштетити, јер ће право на  здравствено осигурање остати нетакнуто, а они ће имати јасну слику чиме располажу.

“Извјесно је да неће бити активности по том питању прије октобра, али у сваком случају да су то први задаци са којима се морамо суочити по избору нове Владе”, каже Саша Аћић из Уније удружења послодаваца РС.

“Мораћемо да имамо ту евиденцију много јаснију да би наша крвна слика око запослености, незапослености, оних који траже посао, оних који су тамо на списковима, али припадају социјалној сфери.., мораћемо то ускоро да имамо све разјашњено. Ми тамо имамо огроман број људи који уопште нису тражиоци посла. На њих спада одређена социјална брига, али не можемо рећи да су они конкурентни на тржишту рада”, каже Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске.

Не тако мали број је оних који су запослени на црно, а налазе се на списку Завода. Зато ће се, каже министар рада Миленко Савановић, тим случајевима Инспекторат озбиљније позабавити и натјерати послодавце да их пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана