Нови закон о јавним набавкама и даље на чекању

В. К.
Нови закон о јавним набавкама и даље на чекању

Сарајево - БиХ би ове године требало да добије нови закон о јавним набавкама којим ће, како надлежни већ дуже вријеме тврде, цијели процес бити подигнут на виши ниво, имајући у виду бројне проблеме и недостатке који су сада видљиви на терену.

У првој верзији извјештаја о раду Агенције за јавне набавке у 2018. години наведено је да су један од приоритетних циљева у прошлогодишњем раду биле измјене и допуне Закона о јавним набавкама, које је, према најавама, требало да угледају свјетлост дана још до краја 2017. године.

Циљ је, како кажу надлежни, подизање транспарентности и усклађивање са директивама ЕУ те генерално побољшање постојећих законских рјешења и отклањање техничких недостатака важећег Закона о јавним набавкама из 2014, а на припреми новог акта лани је радила радна група која је утврдила прву верзију нацрта закона.

- Радна група је окончала рад и у јуну доставила Агенцији за јавне набавке Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама која га је упутила надлежним институцијама на мишљење прије упућивања Савјету министара на усвајање - наведено је у извјештају о раду агенције за прошлу годину, иза којег стоји вршилац дужности директора Ђенан Салчин.

У Агенцији за јавне набавке БиХ казали су да се нацртом закона врши дјелимично усклађивање са директивама ЕУ те уводе антикорупционе одредбе и организацијске новине у систему јавних набавки БиХ.

Агенција је, како је речено, затражила потребна мишљења надлежних институција како би подлога за будући закон била темељна и без пропуста. Поступци јавних набавки годинама су под лупом домаћих и страних институција, те невладиног сектора, из којег стално стижу упозорења да је стање у тој области у БиХ веома лоше, да корупција цвјета и да у приватним џеповима завршавају десетине, па и стотине милиона марака годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана