Новац и свађе руше снове математичара

Анита Јанковић
Новац и свађе руше снове математичара

Бањалука - Одлазак шесторо математичара из БиХ на Међународну математичку олимпијаду, која ће средином јула бити одржана у Тајланду, умјесто радости ђацима је задао бригу и главобоље, јер није обезбијеђено довољно новца за авионске карте свим такмичарима и вођама екипа.

Пут у далеку азијску земљу за сада је плаћен само за јединог представника РС Милицу Ђукућ и двоје њених колега из Тузланског и Унско-санског кантона. Још је, међутим, неизвјесно да ли ће најбољи математичар у БиХ путовати у Тајланд, јер би Милица како сада ствари стоје пут Азије требало да крене сама.

У Друштву математичара РС кажу да Републички педагошки завод не жели да финансира путне трошкове њиховог члана који ове године на олимпијаду треба да иде у улози замјеника вође екипе.

- Ранијих година су нам уредно плаћали пут, али ове године не желе јер хоће да пошаљу свог савјетника који није компетентан за ово такмичење - каже члан Друштва математичара РС и замјеник вође екипе Марко Ћатић.

Он истиче да постоји могућност забране такмичења учесницима из БиХ ако не успију да обезбиједе новац и не отпутују у Тајланд.

- По правилима олимпијаде свака екипа се састоји од вође, његовог замјеника и шест ученика - појашњава Ћатић.

Проблем представља и чињеница да је лет за који Милица има карту већ попуњен. У случају да остали такмичари и сакупе новац она би морала путовати сама, јер у авиону нема мјеста за нове путнике.

- Путовала сам раније и енглески говорим одлично тако да с те стране не постоји страх, али постоји осјећај нелагоде јер је то далек пут - каже Ђукићева, која је пласман на највеће свјетско такмичење изборила као најбољи математичар у БиХ.

Додаје да је највише плаши што нема визу.

- У Тајланд ћемо ући помоћу специјалних позивница. Нашу екипу треба да дочека водич, али пошто ћемо ићи одвојено не знам ко ће ме дочекати - каже Ђукићева и додаје да се за такмичење припрема сваки дан по неколико часова.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да авионску карту члану Друштва математичара РС нису платили зато што је постојање те асоцијације спорно, а нису доставили ни писани захтјев.

- Ни у једном пропису не пише да морамо невладиној организацији плаћати одлазак на такмичење. Мјесецима тражим податке о функционисању тог друштава које чине три човјека, али их не дају. Тражио сам званичан допис на основу којег бисмо им уплатили новац, а они телефонирају - каже Дамјановић.

Истиче да су од Друштва математичара захтијевали да са ђацима иде професор који их је спремао или савјетник из Републичког педагошког завода.

- Годинама са ђацима путују три иста човјека и само се ротирају. Обишли су све од Африке, Мексика и Канаде до Јапана. Све раде без сарадње са нама. Ученици смо платили трошкове пута и обезбиједили одлазак на припреме са ученицима из Србије. Отворени смо за сарадњу и са Друштвом математичара, али по јасним правилима - каже Дамјановић.

Вођа такмичарске екипе из Сарајева Дина Камбер каже да пара нема ни за њен одлазак, али ни за још три ученика из ФБиХ. Добили су обећање од федералног Министарства просвјете да ће им помоћи, али када не знају.

- Двоје ђака из Тузле и Бихаћа имају обезбијеђен новац за авионске карте. За два ученика општина Стари град даће новац за по пола карте, а за други дио треба да се снађемо. Важно је карту купити што прије јер је она скупља како се приближава термин поласка - рекла је Камберова наводећи да је до прије седмицу карта коштала 2.000, а сада готово 3.000 КМ.

Успјеси Милице Ђукић

- Прво мјесто на такмичењу најбољих математичара БиХ

- Сребрна медаља на Олимпијади у Јужној Африци

- Друго мјесто на Балканској олимпијади у Грчкој

- Учесник на Олимпијади у Колумбији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана