Несавјесни послодавци на стубу срама

Свјетлана Ђуричић
Несавјесни послодавци на стубу срама

Бањалука - Након што је у Србији објелодањен списак са именима послодаваца код којих су затечени радници на црно, и надлежни у Републици Српској најавили су да ће несавјесни власници фирми бити стављени на стуб срама.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић јуче је изјавио да ће тражити да се појача инспекцијски надзор, те да ће од контролних органа захтијевати бескомпромисност.

- Јавно ћемо казати, као и Србија, ко су послодавци који дају себи за право да не поштују прописе, јер тиме угрожавају и животе радника. Нећемо се либити да објавимо имена. Ићи ћемо до те мјере да те послодавце јавно прозовемо. Измијенићемо прописе и увести веће казне за неодговорне послодавце - казао је Савановић и подсјетио да су у посљедњих мјесец на радном мјесту страдала четири грађевинска радника, међу којима је било и непријављених.

Увођење црних листа подржава и предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, која каже да је то уобичајена пракса у региону и свијету. Она сматра да би то сигурно имало позитиван ефекат на смањење броја радника на црно.

- Међутим, ту се јавља други проблем, а то је како заштитити радника који пријави да ради на црно. Послодавац врло брзо сазна ко га је пријавио и нађе начин како да му да отказ. Кроз измјене Закона о инспекцијама или подзаконским актом требало би инспектору дати мандат да прати тог радника бар годину, да се види да му није намјештен отказ или је натјеран да потпише споразумни прекид радног односа - каже Мишићева.

С друге стране, има и оних који сматрају да би јавно објављивање имена несавјесних послодаваца био само још један списак.

- Већ су објављиване разне листе нередовних платиша пореза, али се у пракси показало да то нема ефекта. Онога ко крши прописе ни објављивање имена неће натјерати да промијени понашање - нагласио је економиста Предраг Дудуковић.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије објавило је на свом сајту списак са именима 21 послодавца код којих су затечена лица на раду на црно. Према том списку, приликом ванредних инспекцијских надзора на градилиштима у Београду, 61 лице које је радило на црно затечено је код 16 послодаваца који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, али и код пет нерегистрованих субјеката.

Стратегија

Савановић је рекао да радна група ради на изради стратегије у области заштите на раду.

- У њен рад укључићемо синдикат и послодавце, али и све који могу дати допринос изради квалитетног документа која ће допринијети највећој могућој заштити на раду - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана