Народно весеље у част великог борца за слободу

nezavisne.com
Народно весеље у част великог борца за слободу

Бањалука - Традиционалном борбом бикова за награду “Јаблан” у Стричићима, код Бањалуке, данас је завршен 53. “Кочићев збор”, а ни јака киша и блато нису успјели да покваре атмосферу грађанима који су дошли на Мањачу.

Иако у мањем броју него лани, осим становника РС, у пишчевом родном селу окупили су се гости и из Србије и дијаспоре.

Да чувају традицију и радо се сјећају великог писца, показали су и овај пут гости из Србије, из Новог Сада, одакле су допутовали у 12 аутобуса, а кажу да ће радо доћи и сљедеће године.

Мирјана Б. казала је како је на збор стигла из Италије те да је штета што је киша многе спријечила да дођу.

“Стварно је ружно вријеме и кориду није гледало много људи, што је штета”, казала је она.

У Кочићеву част одржан је низ културно-забавних манифестација, а служен је и парастос и положени су вијенци на споменик палим борцима Одбрамбено- отаџбинског рата у Стричићима.

Милорад Додик, предсједник РС, рекао је да су живот, дјело и ријеч књижевног великана Петра Кочића остали трајно уписани у колективно сјећање српског народа.

“Кочић то заслужује. Његови живот, дјело и ријеч остали су трајно уписани у колективно сјећање српског народа”, истакао је Додик и додао да је жал за слободом у Кочићево доба, у времену веома тешких околности отоманске, а касније аустроугарске империје, и данас готово присутан на један другачији начин.

“Зато људи то памте и радо долазе на 'Кочићев збор'. Чуо сам да је овдје синоћ било око 30.000 људи, што говори да је посјећеност велика и без неке велике најаве”, рекао је данас Додик.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, положио је вијенце на споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима, нагласивши да је “Кочићев збор” прилика да ода почаст погинулима у прошлом рату.

“Кочић је познат и као национални трибун, борац за слободу и отаџбину, и потпуно је логична та веза. Вијенце смо положили на обновљени споменик, који је раније био у лошем стању. Прошле године смо обећали да ће споменик бити обновљен и то је урађено”, нагласио је градоначелник.

Након културно-умјетничког дијела програма испред Основне школе “Петар Кочић” Милорад Додик, предсједник РС, није одолио да већ традиционално не запјева омиљени хит “Не може нам нико ништа”, а с њим су се веселили и градоначелник Бањалуке и многи други.

Лоше вријеме отежало је одржавање борбе бикова, коју је посматрало дупло мање гледалаца него ранијих година.

Жељко Дринић, власник бика Медоње, рекао је да ће му ово бити прва борба откако га је купио од претходног власника, који је с њим остваривао побједе.

“Купио сам га за 13.000 евра. Очекујем побједу, али шта ће бити видјећемо, има 980 кг”, рекао је Дринић.

Душан Савановић, предсједник Комисије за спортска такмичења и борбе бикова, рекао је да је током финалног дана било 14 борби.

“Главна награда у тешкој категорији је 3.000 КМ за прво мјесто, а за друго је 1.500 КМ. У средњој категорији за прво мјесто је 2.000 КМ, а 1.000 за друго”, рекао је Савановић.

Манифестација “Кочићев збор” трајала је више дана током августа и обиљежава се различитим културним манифестацијама у Бањалуци и Београду, а завршила се у недјељу у Стричићима, Кочићевом родном селу.

Цијене

Цијене пива кретале су се од 2,5 до пет КМ, а сокова од двије до три КМ. Килограм јагњетине коштао је 28 КМ, килограм прасетине 20, а пилетине 12 КМ. За порцију ћевапа требало је издвојити од три до пет КМ.

Рајко Петров Ного добитник Кочићеве награде

У Банском двору у суботу навече одржана је свечана академија поводом 53. “Кочићевог збора”. На свечаној академији традиционално је уручена књижевна награда “Петар Кочић”, која је ове године припала познатом српском књижевнику Рајку Петрову Ногу.

Награду “Змијањче” добила је Теодора Марковића из Пала. У културно-умјетничком дијелу програма наступили су бањалучки глумци, који су дочарали вријеме у којем је Кочић живио, те СПД “Јединство”.

Свечаној академији присуствовао је предсједник РС Милорад Додик, који је рекао да је Кочић био писац, али и народни бунтовник, човјек из народа који се борио за слободу у веома тешким условима, који помало личе на ово што данас имамо.

“Кочићево огњиште”

У оквиру 53. “Кочићевог збора” отворена је музејска поставка “Кочићево огњиште”, која би требало да постане стална.

Владимир Ђукановић, предсједник Извршног одбора Завичајног друштва “Змијање”, рекао је да је на простору “Кочићевог огњишта” отворена планинска кућа - брвнара, а да је циљ опремање свих кућа и формирање завичајног музеја “Кочићево огњиште”.

У пишчевом родном селу завршен традиционални 53. “Кочићев збор”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана