Највише жалби на правосуђе и здравство

Ж. Д.
Највише жалби на правосуђе и здравство

Сарајево - Омбудсмани у БиХ у прошлој години примили су 3.266 жалби, а грађани су се највише жалили на дужину судских процеса и пружање услуга здравствене заштите.

- Омбудсману за људска права БиХ лани се обратило 13.130 грађана - рекла је јуче омбудсман Нивес Јукић у Сарајеву на представљању извјештаја о раду омбдусмана у прошлој години. Она је истакла да се из области грађанских и политичких права највећи број жалби односио на дужину трајања судских поступака, те да је све већи број жалби које се односе на здравствену заштиту, као и пружање комуналних услуга. Јукићева је констатовала да се велики број жалби односи на економска, социјална и културна права, а грађани су најчешће истицали неправилности током спровођења конкурсне процедуре, неуплаћивање доприноса за здравствено и пензијско осигурање, повреду права лица са инвалидитетом, незаконито отказивање уговора о раду, спорост надлежних органа у поступцима остваривања права из радног односа, те дуготрајно вођење стечајних поступака након којих не остваре своја права.

Јукићева је додала да је мониторинг стања у готово свим казнено-поправним установама у БиХ показао да постоје одређени помаци у раду, али није успостављена здравствена заштита у пуном обиму. Када је ријеч о правима дјеце, лани је примљено 216 жалби, а највећи број односио се на неприкладан садржај статуса објављених на друштвеним мрежама који у себи садржи елементе говора мржње, дискриминације на основу пола, узнемиравања.

Омбудсман Јасминка Џумхур истакла је да у БиХ остваривање права подразумијева обраћање грађана суду, док би у демократском друштву судска заштита требало да буде изузетак. Омбудсман Љубинко Митровић истакао је да је Специјални извјештај о стању у области миграција у БиХ за 2018. Народна скупштина РС без иједне примједбе примила к знању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана