На Правном факултету у Бањалуци празно чак 118 мјеста

nezavisne.com
На Правном факултету у Бањалуци празно чак 118 мјеста

Бањалука - Многи факултети на Универзитету у Бањалуци након објављивања резултата пријемног испита у првом конкурсном року нису ни близу попуњавања конкурсне квоте.

Тако на Шумарском факултету у Бањалуци тренутно имају само 24 бруцоша, на Пољопривредном 34, док их Рударски факултет у Приједору има свега пет, а чак и Правни факултет у Бањалуци има мјеста за још 118 бруцоша.

Уписна квота, према конкурсу, на два студијска програма Шумарског факултета у Бањалуци је била 115 мјеста, што значи да су за сљедећа два уписна рока на овом факултету остала чак 94 слободна мјеста

Када је у питању Правни факултет, уписна квота за домаће студенте, према конкурсу је била 230 слободних мјеста, а пријемни испит је положило 112 кандидата, тако да је на овом факултету за студенте остало чак 118 слободних мјеста.

“Тренд пада броја студената присутан је, не само у Бањалуци, него и у РС, БиХ и у земљама у окружењу, а везан је за демографску ситуацију и чињеницу да је она из године у годину све лошија”, рекао је за “Независне” Жељко Мирјанић, декан Правног факултета у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ово је проблем који се не може ријешити преко ноћи.

“Поред проблема демографске природе, ту је и пад интереса за студирање. Требало би истражити зашто млади људи губе интерес за студије”, истакао је Мирјанић и додао да овај проблем дотиче све факултете, јер, како каже, на свим факултетима је број студента из године у годину мањи.

Нагласио је да, када је у питању број кандидата који су положили пријемни испит на факултету којим руководи, то ипак не осликава реалан пад те да се реално стање може утврдити тек упоређивањем тог броја с бројем кандидата који су положили квалификациони испит последње двије-три године.

“Друга ствар коју треба имати у виду када се гледа тај број људи који су положили пријемни, јесте просјек који су имали у средњој школи”, наводи Мирјанић.

Судећи према резултатима након пријемног испита у првом уписном року, на Пољопривредном факултету је попуњено тек 23 одсто слободних мјеста.

На Природно-математичком факултету у Бањалуци, слободних мјеста је остало на свих шест студијских програма, а најмање интереса кандидати су показали за физику, гдје су пријемни испит положила свега три студента. На физици је уписна ковата 22 бруцоша.

Мјеста је након пријемног испита у првом року остало и на Економском факултету и то нешто више на пословној информатици, која чека још 60 бруцоша, док је на студијском програму Економија и пословно управљање остало 30 слободних мјеста.

На Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету разочарани ће остати само они који су заинтересовани за архитектуру, на којој, након првог рока, слободног мјеста више нема, док је на геодезији и грађевинарству остало по 25 мјеста.

И на Машинском факултету је остало слободних мјеста на пет студијских програма.

Слободних мјеста за редовне студенте када је у питању Медицински факултет у Бањалуци нема на медицини и стоматологији, док је на преосталих седам студијских програм остало слободних мјеста.

На Технолошком факултету уписна квота била је 170 слободних мјеста, а пријемни испит у првом року положила су 72 кандидата. Када је у питању Филозофски факултет, мјеста су попуњена на психологији и предшколском васпитању, док је на свим преосталим одсјецима остао значајан број слободних мјеста.

На Факултету политичких наука остало је 36 слободних мјеста, док су на Факултету безбједносних наука попуњена сва мјеста за редовне студенте.

До затварања овог броја “Независних” резултати пријемног испита нису били објављени на Академији умјетности, Електротехничком факултету, Филолошком те Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци.

Из Универзитета у Сарајеву казали су да је овај универзитет постигао изузетан резултат у првом пријавном року.

“У Кантону Сарајево средњу школу завршила су укупно 3.732 матуранта, а на Универзитет у Сарајеву пристигло је 5.717 пријава”, нагласили су из тог универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана