Мушкарци у БиХ склонији дрогама и алкохолу, жене лијековима

Срна
Мушкарци у БиХ склонији дрогама и алкохолу, жене лијековима

Сарајево - Канабис је бар једном у животу користило 4,1 одсто становника БиХ, екстази 0,6 одсто, амфетамин 0,9 одсто, кокаин 0,5 одсто, хероин 0,2 одсто и ЛСД 0,1 одсто, подаци су истраживања које је на подручју БиХ спровела Агенција "Ипсос".

Директор "Ипсоса" у БиХ Јулијан Комшић изјавио је данас новинарима у Сарајеву, након презентације резултата истраживања о преваленцији и начинима употребе опојних дрога, да је у посљедњих 12 мјесеци канабис користило 1,1 одсто, екстази 0,1 одсто, амфетамин 0,4 одсто, кокаин 0,1 одсто становника БиХ.

Он је напоменуо да истраживањем није обухваћен нико ко је у посљедњих годину дана користио хероин.

Према његовим ријечима, бензодиазапеме је у посљедњих годину дана користило 7,7 одсто становника, опијате 1,4 одсто, а стимулансе 0,1 одсто.

У укупној популацији БиХ старосне доби од 15 до 64 године 35 одсто је активних пушача, а 46 одсто их је некад у животу конзумирало дуван.

У посљедњих 12 мјесеци алкохол је конзумирало 36,7 одсто становника БиХ.

Алкохол више конзумирају мушкарци него жене, лијекове жене више него мушкарци, а дрогама су склонији мушкарци и млађа лица.

Истраживањем су обухваћене и нове супстанце које се могу наћи у слободној продаји и које се не могу ни по чему препознати као психоактивне, као што су освјеживачи ваздуха, мириса.

Истраживање је спроведено на 5.000 испитаника од краја августа до краја октобра прошле године теренском методом лице у лице.

Агенција "Ипсос" спровела је ово истраживање за потребе Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама који је и финансирао цјелокупно истраживање.

Комшић је констатовао да БиХ ни по чему не одскаче у конзумацији дрога, лијекова који се користе у немедицинске сврхе, алкохола и дувана у односу на земље у региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана