Младима за покретање бизниса два милиона КМ

Ж. Д.
Младима за покретање бизниса два милиона КМ

Источна Илиџа - Нове просторије Завода за запошљавање РС у Источној Илиџи отворене су у петак, након чега је потписан споразум између Владе Српске и Завода за реализацију Програма запошљавања младих до 35 година под називом “Старт ап”, вриједног два милиона КМ.

Нове просторије отворили су премијерка РС Жељка Цвијановић и директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Цвијановићева је истакла да ће споразум, који су потписали министар финансија Српске Зоран Тегелтија и Вујичић, дати додатни допринос укупним напорима Владе да повећа запошљавање.

- Влада РС је низ година, након што смо схватили колике је тешке посљедице оставила криза, на годишњем нивоу у просјеку издвајала око 16 милиона КМ да би подстицала запошљавање и самозапошљавање кроз шест различитих програма -  истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, пројекти попут овог који је потписан, важни су зато што се односе на младе и што треба да помогну свима који имају пословну иницијативу.

 - Ово ће имати позитиван одјек и мислим да ће се пријављивати много људи који имају добре идеје, али немају почетни новац да покрену посао - оцијенила је Цвијановићева и нагласила да је важно да су у оквиру овог пројекта мобилисана средства из Српске и од подршке Србије.

Вујичић је навео да је за програм запошљавања за који је потписан споразум, Влада Србије обезбиједила 500.000 евра, а Завод милион КМ, додајући да се први пут у Републици Српској реализује оваква врста пројекта.

- Обезбиједили смо два милиона КМ за потпуно нови пројекат гдје ћемо се потрудити да развијемо код младих људи идеје за предузетнички бизнис. Стручне службе Завода припремају пројекат. До сада смо кроз пројекте запошљавања реализовали 18 милиона КМ и запослили 5.100 незапослених у Српској - навео је Вујичић.

Напоменуо је да је у нове просторије величине 105 квадрата уложено 190.000 КМ од Завода и 25.000 КМ за опремање простора. Према његовим ријечима, до отварања нових просторија, Источна Илиџа, једна од највећих општина у Источном Сарајеву, 25 година није имала нормалне услове за рад Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана