Кренуле припреме за велики јубилеј Гласа Српске

Драгана Келеч
Кренуле припреме за велики јубилеј Гласа Српске

Бањалука - На првој сједници Организационог одбора за обиљежавање 70 година постојања и рада "Гласа Српске", која је одржана у петак у Бањалуци, изабране су двије радне групе које ће радити на припремама прославе великог јубилеја најстаријег дневног листа у РС и БиХ.

Изабрани су чланови Секретаријата за оперативно обиљежавање и Комисија за признања.

- Секретаријат за оперативно обиљежавање биће задужен за програм обиљежавања и чине га Антон Касиповић, као секретар, те чланови Невен Копања, Мирјана Кусмук, Љиљана Лабовић и Ђорђе Латиновић. Предсједник Комисије за признања је Томо Марић, а чланови су Александар Копања, Џавид Гунић, Ранко Прерадовић и Звонко Ловрић - казао је предсједник Организационог одбора за обиљежавање 70 година постојања и рада "Гласа Српске" Небојша Радмановић.

Он је рекао да је обиљежавање овог јубилеја веома значајно.

- Пред нама је значајан датум, а иза нас је велики период који су пратила бројна дешавања, али "Глас" је све то издржао - истакао је Радмановић.

На сједници је истакнуто да ће у склопу обиљежавања јубилеја 30. јула бити одржана свечана академија у Банском двору у Бањалуци, док ће 31. јула многобројне делегације посјетити Жупицу код Прекаје надомак Дрвара, гдје је давне 1943. године на тај датум одштампан први број "Гласа".

- Чињеница да су "Глас Српске" најстарије новине у БиХ говори сама по себи. То је институција, која ће да траје и идућих 70 година. Планирали смо издавање специјалног издања у којем ће бити представљен рад "Гласа" у претходних 70 година - истакао је већински власник "Гласа Српске" Жељко Копања.

Члан Организационог одбора Никола Шпирић предложио је и отварање регионалне школе новинарства и обнављање новинарског дома у Жупици.

- "Глас Српске" се за 70 година показао као једне од најозбиљнијих новина на овим просторима. Отварање регионалне школе новинарства биће добар потез и на неки начин једна света мисија новинарства - казао је Шпирић и додао да је Савјет министара БиХ подржао организовање академије поводом обиљежавања 70 година рада "Гласа Српске".

Члан Организационог одбора Антон Касиповић казао је да "Глас Српске" обиљежава изузетан јубилеј.

- Ријеч је о најстаријим новинама у БиХ, које трају деценијама и у вријеме када ништа толико дуго не траје, па ни државе. Ове новине, захваљујући својим редакцијама и новинарима, успјеле су да преживе и да наставе да производе нешто што се зове истина - казао је Касиповић.

Први и најбољи

Историја новинарства у РС и БиХ кренула је од првог броја "Гласа", штампаног 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје надомак Дрвара.

Данас је "Глас Српске" најугледнији и најтиражнији дневни лист чије је сједиште у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана