Још само корак до отварања новог терминала

nezavisne.com
Још само корак до отварања новог терминала

Градишка - Новоизграђени царински терминал Градишка на усељење ће чекати још бар неколико мјесеци, а из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу да су тренутно у процесу прибављања употребне дозволе те да очекују да би је могли добити у априлу или мају.

“Тада ће се стећи услови да почнемо планирати пресељење наше царинске испоставе, која се тренутно налази у центру града, на локацију новог царинског терминала”, рекао је за “Независне” Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО.

По његовим ријечима, чим се све заврши, Управа планира преселити царинску испоставу и на такав начин олакшати функционисање дијела града у којем се сад налази царинска испостава и гдје су константно блокаде улица због великог броја камиона који не могу да стану у постојећи терминал, већ се паркирају у околним улицама.

“Пресељењем на нову локацију сви камиони ће се од доласка у царински терминал до завршетка поступка царињења налазити на новој локацији изван града”, рекао је Ковачевић.

У овом тренутку на новом царинском терминалу не ради нико, а тек добијањем употребне дозволе и пресељењем царинске испоставе, нова локација ће бити у функцији. Наравно, потпуна функција и новог граничног прелаза у Градишци биће могућа тек након изградње новог моста на ријеци Сави.

Зоран Аџић, начелник Градишке, каже да ће новосаграђени царински терминал имати пуни смисао тек када буде направљен мост.

“Прије тога, отварање царинског терминала само ће отежати и закомпликовати ситуацију у Градишци, уколико се око Градишке не изгради заобилазница. И сада је ситуација катастрофална због гужви, чему сте свједоци када путујете кроз Градишку”, рекао је Аџић за “Независне”.

Новоизграђени модерни царински терминал у Градишци, подсјетимо, грађен је по европским нормама. У Компанији ИТЦ Зеница раније су рекли да је изградња објекта трајала 19 мјесеци, да је било ангажовано 50 радника, гдје спадају грађевинци високоградње и нискоградње, металци, занатлије, машинци, електричари и водоинсталатери.

“Гранични прелаз садржи централни објекат, царинску контролу, објекте за контролу путника и возила, фитосанитарну контролу, технички преглед возила, ветеринарску инспекцију, контролне кабине, ресторан, шпедитерске блокове, санитарне објекте, саобраћајну инфраструктуру, укључујући вертикалну и хоризонталну саобраћајну сигнализацију”, рекли су раније из ИТЦ-а.

Они су истакли да гранични прелаз Градишка има шест улазних и излазних трака, 70 паркинг мјеста за теретна возила на улазу у БиХ и 30 паркинг мјеста за теретна возила на излазу из БиХ.

“Постоји девет објеката који су опремљени савременом опремом, 15 контролних кабина те три надстрешнице”, кажу из ове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана