Градови остварују знатне приходе од наплате паркирања

М. Латиновић, Д. Стоканић
Градови остварују знатне приходе од наплате паркирања

Бањалука - Градови у Српској остварују знатне приходе од наплате паркирања, а они из године у годину имају тренд раста, у складу са повећањем броја обиљежених паркинг мјеста.

У Бањалуци се у првих девет мјесеци ове године у градску касу са паркинга слило око 2,87 милиона марака, што је за око 15 одсто више у односу на исти период лани.

- До повећања прихода дошло је због повећања капацитета паркиралишта, а сав приход иде у буџет града. Дио прихода се распоређује за проширење капацитета за паркирање, одржавање опреме и унапређење ове услуге - истакли су у Градској управи Бањалука.

Највећи град Српске има 4.700 паркинг мјеста, на којима се наплаћује паркинг, а Одсјек за паркинге и гараже управља са 60 јавних паркиралишта и двије јавне гараже.

- Наплата паркирања би до краја године требало да буде уведена и у улици Мише Ступара у насељу Борик, гдје има око 70 паркинг мјеста - додали су у Градској управи.

Приход од наплате паркирања, мјесечних и годишњих карата, деблокирања возила и резервације паркинг мјеста за првих девет мјесеци у Приједору износио је 265.978 марака или 13 одсто више у односу на исти период прошле године.

- Раст прихода се углавном односи на повећану продају карата на паркинг аутоматима, јер расте и број возила - истакли су у Градској управи Приједора, у којем возачи имају на располагању 2.000 паркинг мјеста, а паркинг се наплаћује на 570.

Бијељина је од коришћења паркинга у првих девет мјесеци убрала 74.950 КМ и биљежи раст прихода.

- До повећања прихода дошло је због тога што прошле године око 100 паркинг мјеста није коришћено, због уређења паркинга иза робне куће - рекли су у Градској управи и навели да наплаћују 855 паркинг мјеста и да је предвиђена градња јавне гараже.

У Градској управи Требиње истичу да је приход од паркинга у првих девет мјесеци износио 126.894 КМ, што је за 24.000 више него у истом прошлогодишњем периоду. Новац је убран са 520 паркинг мјеста, а за сада није планирано проширење капацитета.

- Расту прихода је допринијела редовнија наплата, увођење СМС система наплате и већи ниво свијести грађана за плаћање ове услуге - истакли су у Градској управи Требиње.

Зворник још нема паркинге са којих би стизао приход у градску касу.

- Ту област тек треба да уредимо одређивањем правног лица за уређење паркинг мјеста и наплату - истакли су у Градској управи Зворник.

Од шест општина на подручју Источног Сарајева паркинг се наплаћује само у Источном Новом Сарајеву. Информације о приходима оствареним на основу наплате паркинга нисмо успјели добити из Градске управе Добој.

Приход од паркинга (првих девет мјесеци 2016. године)

2,87 милиона - Бањалука

266.000 - Приједор

126.894 - Требиње

74.950 - Бијељина

8.088 - Источно Ново Сарајево

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана