Драгуљ стиже кући са новом медаљом

Драгана Келеч
Драгуљ стиже кући са новом медаљом

Прњавор - Милица Ђукић из Прњавора освојила је бронзану медаљу на Међународној математичкој олимпијади која је одржана у Тајланду чиме је наставила да ниже успјехе са највећих свјетских такмичења.

Прњаворска шампионка одмјерила је у далекој Азији знање са вршњацима из 104 земље и још једном доказала да је махер за математику.

Вијест из Тајланда испунила је срећом дом породице Ђукић у којем једва чекају да Милица стигне са новом медаљом.

- Пресрећан сам. Свака медаља је потврда да се труд, знање и таленат исплате. Моја Милица је успјешна и нема веће среће за родитеље. Милица ради оно што је испуњава и при том ниже сјајне резултате, што је за све нас највећа награда - истиче поносни отац Здравко Ђукић.

Прије двије године талентована Прњаворчанка учествовала је на Математичкој олимпијади у Колумбији, а лани је на Међународној математичкој олимпијади у Јужноафричкој Републици освојила сребрну медаљу. Друго мјесто освојила је и на Балканској олимпијади у Грчкој. Математика је годинама постала дио њеног живота, а од седмог разреда је почела да на такмичењима остварује бриљантне резултате.

- Иако дјеца нижу велике успјехе, нажалост сами се боримо да им омогућимо да оду на такмичења и свијету покажу своје знање. Искрено се надам да ће се у идућем периоду то промијенити, јер млади таленти заслужују подршку - каже Ђукић.

Са Милицом, којој је јуче уручена медаља, нисмо могли да ступимо у контакт. Прије одласка у Тајланд пуцала је од самопоуздања, јер су путу претходиле вишемјесечне припреме, али у приватној режији.

- Било би нам много лакше кад бисмо имали неког професора да ради с нама. Овако, морамо све сами - рекла је Милица која је у Азији била једини представник РС.

Поред Милице у појединачној конкуренцији на Међународној математичкој олимпијади у Тајланду бронзу је освојио и Златко Салко Лагумџија из Сарајева. Екипа из БиХ у којој су били и Демир Папић, Нејра Куртовић, Мирза Арнаут и Адиса Болић заузела је 43. мјесто.

Србија

Математичари из Србије освојили су четири медаље на Међународној олимпијади из математике у Тајланду.

- Честитам нашим младим математичарима! Честитке и београдској и нишкој математичкој гимназији! Поносан сам на вас - написао је на "Твитер" профилу премијер Србије Александар Вучић.

 

Највећи успјеси Милице Ђукић

- сребро на Балканској математичкој олимпијади у Атини

- сребро на на Међународној математичкој олимпијади у Јужноафричкој Републици

- бронза на Међународној математичкој олимпијади у Тајланду

- прво мјесто на државном такмичењу у Сарајеву

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана