Докази у корист генералу Ђукићу

Срна
Докази у корист генералу Ђукићу

Београд - Књига генерала Илије Бранковића “Тузланска капија - режирана трагедија” промовисана је јуче у Београду, а из тима за одбрану генерала Новака Ђукића, кога је Суд БиХ прогласио кривим за злочин на Тузланској капији 1995. године, поручили су да су доказали да он није одговоран за ту трагедију.

Пензионисани генерал-мајор Видосав Ковачевић, који је координатор тима за одбрану, рекао је да је тај тим у првој Бранковићевој књизи доказао да за злочин на Тузланској капији није крива српска граната.

- Доказали смо да није крив српски војник, да није крив генерал Ђукић, а самим тим ни Војска Републике Српске ни Србија као гарант Дејтонског мировног споразума. Другом књигом тим је ишао корак даље - да истражи ко је то урадио. Мислим да ћемо успети да сазнамо истину шта се догодило. Ова књига отвара ту причу и говори људима и чињеницама ко је то могао да уради јер смо доказали да то није српски топ с Озрена - рекао је Ковачевић.

Са промоције је поручено да ова књига открива многе детаље.  Речено је и да то што су већини убијених и повријеђених на Тузланској капији у мају 1995. године страдали доњи екстремитети указује на терористичку акцију и експлозив постављен на асфалт те уграђен у дијелове објеката.

Суд БиХ осудио је 2014. године Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе “Озрен” Војске РС, наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу с Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа. Стручњаци који су реконструисали догађај на војном полигону Никинци у Србији тврде да ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана