Цвијановић: Свенародна улога центра Патријарх српски Павле

Срна
Цвијановић: Свенародна улога центра Патријарх српски Павле

Брчко - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је увјерење да ће Културно-административни центар "Патријарх српски Павле", који је данас отворен у брчанском насељу Српска Варош, имати свенародну улогу, јер величина имена које носи налаже да та улога буде велика.

Цвијановићева је изразила задовољство што је могла да присуствује отварању објекта који је, како је навела, настао као резултат заједничког рада вјерника, свештенства, институција Брчко дистрикта и Владе Републике Српске, али и привредника и извођача радова.

"Сигурна сам да ће улога овог центра бити велика, и духовна и административна и културна. Али, дубоко вјерујем да ће та улога бити свенародна, да ће свако моћи да се идентификује са овим центром, да ће моћи да свједочи да он служи својој сврси", рекла је Цвијановићева новинарима након отварања овог центра.

Она је истакла да је поносна што је као предсједник Владе у претходном мандату прошле године на одређен начин допринијела да се обезбиједе средства која су била потребна за завршетак свих радова.

"Та средства смо издвојили из клиринга и износила су око 500.000 КМ уз одређене интервенције које су постојале у претходном периоду. Представљало је и то значајну суму финансирања од укупне суме која је износила негдје 1,8 милиона КМ", напоменула је Цвијановићева.

Она сматра да је важно што је народ који се данас окупио на отварању препознао важност и улогу овог Центра.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да овај објекат симобилично носи име блаженопочившег патријарха Павла, духовника који је за сва времена оставио неизбрисиви траг својим животом посвећеног човјека.

Он је истакао да је блаженопочивши српски патријарх у својој духовној мисији створио велика дјела, оставио неизбрисиви траг и ријечи које су путокази како треба живјети, радити, сваки дан се понашати.

"Овај објекат је настао као резултат снажне подршку коју смо пружали као Влада Републике Српске, напорима Српске православне цркве и свих људи који су били носиоци изградње овог објекта", рекао је Ђокић новинарима.

Он је додао да Брчко на овај начин постаје богатије за још један културни простор у коме ће у будућности стварати и представљати различити, али бројни културни садржаји који ће битно утицати и помагати успјешном, квалитетном и напредном животу људи на овом простору.

"Веома сам срећан и као Брчак што сам дио овога пројекта и што сам неким својим анагжовањем давао допринос да дођемо до свечаног отварања", нагласио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана