Ћирилични натписи прецртани на путоказима у ФБиХ

nezavisne.com
Ћирилични натписи прецртани на путоказима у ФБиХ

Мостар - На потезу између Неума и Мостара путници ће примијетити да су на бројним путоказима прецртани ћирилични натписи назива насеља, а по информацијама Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, слична је ситуација и у многим другим општинама широм Федерације БиХ.

У том одбору истичу да је овакав примјер уочен и на улазу у Сарајево из правца Пала те оцјењују да је порука јасна.

“Чим је ћирилица прешарана на улазу у неки град, то је порука да Срби у тај град нису добродошли”, каже за “Независне” Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Коментаришући наше запажање о прецртаној ћирилици на знаковима у Херцеговини, у ФБиХ, он истиче да је таквих примјера доста.

“Тај проблем оставља лош утисак, рецимо, када Срби путују ка мору, ка Јадрану. Ово је порука да ништа није добродошло што указује на Србе”, оцијенио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Ипак, по тврдњама неких општинских начелника, оваква проблематика није заступљена у свакој локалној заједници у ФБиХ.

Тако нам је Фарис Хасанбеговић, начелник општине Сански Мост, рекао да на подручју ове локалне заједнице немају оваквих проблема.

“Нажалост, тога има и у РС и у ФБиХ. Наравно, не у свим општинама. Мислим да је то досад требало да буде превазиђено, али, ево, дешава се. Не знам да ли сам то игдје код нас примијетио у кантону. То није појава на овом простору”, рекао је Хасанбеговић у изјави за “Независне”.

Из предузећа “Цесте Федерације” признају да је ова проблематика присутна те додају да се то рјешава у оквиру редовних активности.

“Нажалост, веома често се оштећује и уништава саобраћајна сигнализација. Прецртавање и бојење ћириличних натписа се рјешава чишћењем. За ово су задужени опходари у току редовних активности опходње, тако да немамо евиденцију о броју оштећених знакова на овај начин, нити о висини настале штете”, казали су нам из “Цеста Федерације”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана