Цијене станова скочиле за 12,7 одсто

Анита Јанковић-Речевић
Цијене станова скочиле за 12,7 одсто

Бањалука - Интересовање за куповину нових станова у Српској спласнуло је у другом кварталу ове године, а на мању продају утицао је раст цијена које су скочиле за чак 12,7 одсто у односу на исти период лани.

Према најновијим подацима Завода за статистику РС, од априла до јуна ове године продато је 248 нових станова што је за два одсто мање у односу на исти прошлогодишњи период.

Подаци су још неповољнији за фирме које се баве станоградњом ако се у обзир узме да је број продатих нових станова у другом кварталу ове године мањи за 36,2 одсто у односу на просјечан број продатих станова у 2017. години.

Квадрат нових станова из мјесеца у мјесец све је скупљи, што потврђују и статистички подаци према којима је просјечна цијена продатих нових станова у другом тромјесечју ове године по квадратном метру износила 1.571 марку што је за 178 марака више него у истом периоду лани.

Извршни директор предузећа “Градип” из Прњавора Милан Бијелић каже да је на пад продаје највише утицало поскупљење, а лош статистички показатељ правда и одличним продајним резултатима који су обиљежили прошлу годину и које је сада тешко достићи.

- Продаја станова током 2017. је била рекордна у посљедње четири године и тренутни пад је нормалан јер је потражња очигледно лани достигла врхунац. До краја године очекујемо да број продатих станова буде на нивоу прошлогодишњих - оптимистичан је Бијелић. Истиче да је на вишемјесечни раст цијена утицала већа потражња од понуде, која је нарочито била изражена у највећем граду Српске.

- Највећа потражња за становима је у Бањалуци, у којој једно вријеме није било квалитетне понуде, а лани је градња и продаја доживјела процват - навео је Бијелић. 

Додао је да продаја добра иде у свим дијеловима Српске.

- Нови станови се одлично продају и у Братунцу, Прњавору, Дервенти а подједнако их купује домаће становништво и људи из дијаспоре. Најчешћи купци су млади брачни парови, а половина њих до крова над главом долази уз помоћ кредита - рекао је Бијелић и оцијенио да цијене до краја године више не би требало да расту.

Економиста Зоран Павловић истиче да је већ дуже присутан тренд улагања новца у некретнине, јер грађани то сматрају добром инвестицијом, много бољом од штедње у банкама.

- Наши људи из дијаспоре избјегавају да држе новац на рачунима јер европске банке и те како наплате чување пара, тако да је за њих куповина стана много исплативија инвестиција. Младе породице имају реалну потребу за стварањем дома и ту нема много осцилација у куповини - рекао је Павловић. ++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана