Боља саобраћајна инфраструктура је предуслов за развој туризма

Глас Српске
Боља саобраћајна инфраструктура је предуслов за развој туризма

Бањалука - Друга Међународна конференција туризма, одржана у петак 19.04.2019. године у Културном центру Бански двор, привукла је низ панелиста који су расправљали о тенденцијама у туризму, могућностима и предусловима за његов развој.

На овој је конференцији Министарство трговине и туризма у Влади Републике Српске представљала Драгана Ристић, помоћница министра за туризам. Она је учествовала у оквиру панела под називом "Туристичка инфраструктура - саобраћајна повезаност".

Овај је панел привукао велику пажњу јер је отворио битно питање, а то је саобраћајна повезаност туристичких капацитета. Без добре саобраћајне инфраструктуре није могућ интезивнији развој туризма и привлачење нових туриста.

Просјечан туриста, осим занимљивог садржаја, квалитетног смјештаја и љубазних домаћина, жели и безбједан и квалитетан приступ туристчким дестинацијама и знаменитостима. У том контексту неопходан је развој квалитетних путева и жељезница, као и одговарајући авио саобраћај. То су пројекти који, примарно, не зависе од туристичких радника, већ од оног дијела ентитетских и локалних власти који се баве развојем саобраћајне инфраструктуре. А она годинама у Републици Српској напредује.

Ово је истакла и Драгана Ристић, помоћница за туризам у Министарству трговине и туризма Владе Републике Српске.

У своме излагању Ристићева се осврнула на постојећу саобраћајну повезаност туристичких потенцијала у Српској, значај изградње аутопутева према Градишци и Добоју, као и значај Бањолучког аеродрома којим долази све већи број туриста.

Сарадња различитих нивоа власти у циљу побољшања саобраћајне инфраструктуре пут је ка бржем и квалитетнијем развоју туризма у Републици Српској. А он је у константном расту и све више чини једну од најпрофитабилнијих грана привреде. Туризам је велика шанса за укупан привредни развој Републике Српске, једна је од порука овогодишње конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана