Богданић: Миличевић да достави приједлог буџета, иначе крши закон

Срна
Богданић: Миличевић да достави приједлог буџета, иначе крши закон

Теслић - Предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић изјавио је данас да очекује од начелника општине Теслић Милана Миличевића да на наредној сједници Скупштине општине достави приједлог буџета за текућу годину, јер ће у супротном кршити закон и злоупотријебити службени положај.

Богданић је рекао на конференцији за новинаре да је сједница Скупштине општине Теслић, која је одржана у четвртак, 21. марта, сазвана на законом предвиђени начин и да је на њој била евидентна нова већина од 18 одборника, у којој сада није пет одборника СДС-а, те по три одборника СП-а и бошњачких странака.

“Иако су СП и бошњачке странке биле за опозив начелника, у међувремену су од свог става одустали и они то требају објаснити својим гласачима”, рекао је Богданић.

Он је рекао да начелника Миличевића напуштају одборници СДС-а, подсјетивши да је Одборнички клуб СДС-а имао девет одборника, а на посљедњој сједници локалног парламента је бројао пет, као и да ће се видјети шта ће се даље дешавати.

Богданић је рекао да је за осуду понашање начелника појединих одјељења који су напустили посљедњу сједницу Скупштине, а да нису претходно образложили материјал чији су подносиоци.

Он каже да “вјерује у одлуке система” када је ријеч о поступку опозива начелника општине Милана Миличевића, али да није јасно присуство високих фукционера СДС-а који нису из Теслића, попут Дарка Бабаља, током изборног дана, који су покушавали да “заводе неки њихов ред у Теслићу”.

Предсједник Скупштине општине Теслић Мирољуб Летић рекао је да још није добио извјештај Комисије за спровођење поступка опозива начелника општине и да ће, одмах по његовом пријему, сазвати скупштински колегијум ради одржавања сједнице локалног парламента.

Летић је рекао на конференцији за новинаре да ће, уколико Колегијум буде тражио, одмах бити одржана ванредна сједница Скупштине општине на којој би се расправљало о извјештају, што ће, како каже, и он предложити.

Он је навео да Комисија за спровођење референдума још није завршила извјештај због уложених жалби, те додао да од Републичке изборне комисије очекује да заврши свој дио посла како би извјештај што прије био пред теслићким одборицима.

 

Летић каже да је редовна сједница Скупштине општине била сазвана 21. марта, јер је било неопходно усвојити одређене одлуке и извјештаје како “живот у Теслићу не би стао”, те најавио да ће, уколико се укаже потреба, бити сазиване нове сједнице и прије него што Комисија за спровођење поступка опозива достави извјештај.

Он тврди да располаже информацијама да неке политичке странке “инструишу групе грађана на протесте, које би своје наводно незадовољство требало да искажу већ на наредној сједници Скупштине општине” и упозорио да то није добро, јер интерес свих грађана треба да су компромисна рјешења како би се ова локална заједница развијала.

Предсједник теслићког ДЕМОС-а Маринко Ђукић рекао је да располаже неформалним информацијама да ће бити организовани протести грађана, те поручио да се ДЕМОС залаже за разговоре и да је покушао да направи конекцију између локалне власти и републичког нивоа.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је Срни у петак да очекује да Влада Српске већ на првој сједници прослиједи Народној скупштини његову иницијативу коју је покренуо у четвртак, 21. марта, за распуштање Скупштине општине, након што је добио подршку грађана током поступка опозива који је спроведен 3. марта.

Он каже да прије приче о буџету, у складу са законом, на дневном реду Скупштине општине Теслић мора да се нађе извјештај Комисије за спровођење поступка опозива начелника општине, што се на сједници Скупштине општине у четвртак није десило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана