Бишћани не желе мигрантски центар у комшилуку

nezavisne.com
Бишћани не желе мигрантски центар у комшилуку

Бихаћ - Мјештани неколико бихаћких насеља која се налазе у близини локалитета Вучјак, гдје се планира изградња новог прихватног центра за мигранте, поручили су окупљањем у протеклу суботу да таква могућност не долази у обзир.

Од Шухрета Фазлића, градоначелника Бихаћа, који је присуствовао скупу, затражили су да се промјени одлука Градског вијећа и да се поменути центар гради на некој другој локацији.

Овом приликом организовано је и потписивање петиције, а у врло кратком периоду потписало ју је неколико стотина мјештана. Становници Заваља, Вучјака, Великог и Малог Скочаја, Жегара и Ведрог Поља, гдје живе махом мјештани хрватске националности, наводе како се плаше за сопствену сигурност с обзиром на досадашња искуства с мигрантима.

“Ако се овдје успостави камп у којем ће боравити 5.000 миграната, живот на овим просторима постаће неиздржив. Не желимо вјеровати да одлука градских власти има везе с тим што ова села настањују Хрвати”, кажу забринути мјештани.

Градоначелник Шухрет Фазлић каже како потпуно разумије страхове и бриге мјештана, те истиче како су власти у Бихаћу остављене на цједилу и приморане да се саме носе с теретом мигрантске кризе.

“Ови људи су оправдано очајни и незадовољни, а ја треба да их убјеђујем у нешто за шта нисам ни ја ни они. Ово је проблем који је требало да рјешавају држава и Министарство сигурности БиХ и на њега указујемо пуних годину дана”, огорчен је Фазлић.

Он је истакао како ће петицију и захтјеве мјештана поново разматрати Градско вијеће и покушати пронаћи одговарајућу одлуку.

Подсјетимо, градске власти у Бихаћу недавно су одлучиле да локација за нови прихватни центар за мигранте који бораве у том граду буде на локалитету Вучјак, неколико километара од града према граници са Хрватском. Њиховим измјештањем на овај простор требало би доћи до растерећења урбаног подручја, гдје већ мјесецима борави на хиљаде илегалних страних држављана. Такођер, план је да сви мигранти који буду долазили на подручје Бихаћа, буду смјештени на нову локацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана