2.000 матураната на Даним отворених врата бањалучког Универзитета

Агенције
 2.000 матураната на Даним отворених врата бањалучког Универзитета
2.000 матураната на Даним отворених врата бањалучког Универзитета

Бањалука - Манифестација ''Дан отворених врата Универзитета у Бањалуци'' окупила је око 2.000 матураната из више градова и општина Републике Српске, који су имали прилику да добију све важне информације о студијима који се изводе на факулетима у саставу Универзитета у Бањалуци.

Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, каже да су матуранти имали прилику да у групама посјете факултете за које су заинтересовани и упознају  студијске програме и начин уписа, али и да добију више информација о полагању пријемних испита, извођењу наставе и студентском животу.

Он је нагласио да су на Универзитету у Бањалуци, који има најдужу традицију у Републици Српској и други је по старости у БиХ, заступљени готово сви студијски програми, са најквалитетнијим кадром и условима за рад.

“Члан смо Европске асоцијације универзитета, испуњавамо све стандарде квалитета извођења наставе и једини у БиХ имамо додијељен лого изврсности у извођењу наставног процеса”, истакао је Гајанин и додао да студенти овог универзитета имају могућност студентске размјене са универзитетима широм Европе.

По ријечима ректора, до сада је на УНИБЛ дипломе основних студија стекло 43.044 студената, као и 835 студената мастер студија, 1.437 магистара и 697 доктора наука.

''Образовали смо стручњаке из готово свих области. Академски грађани који су завршили Универзитет у Бањој Луци су успјешни у свом раду, у различитим привредним субјектима и на различитим позицијама у Републици Српској и иностранству'', наводи ректор.

Он је матурантима пожелио да изаберу најбољи факултет за себе, а Студентском парламенту Универзитета у Бањалуци и студентима захвалио на организацији ове манифестације, која доприноси промоцији Универзитета.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, рекао је да је град заинтересован да Универзитет живи, јер је Бањалука град младих у којем се школује десетине хиљада младих у основним и средњим школама и на факултетима, што је велики дио градског потенцијала и енергије.

Радојичић је нагласио да Бањалука пружа много културних, спортских и забавних догађаја.

Немања Бабић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, наглашава да је важно направити добар избор када је ријеч о будућем позиву.

Он је будућим студентима пожелио да изаберу Универзитет у БањалЛуци и неки од студијских програма који се иводе на њему.

''Потребно је ослушкивати споствене жеље и афинитете, али и потребе тржишта рада. Ми смо овдје да будућим студентима представимо Бањалуку као универзитетски град, и помогнемо у избору факултета'', каже Бабић.

На скупу је говорио и Никола Драговић, савјетник Срђана Рајчевића, министра за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Међу присутним били су проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе, проф. др Горан Латиновић, проректор за научно истраживачки рад и развој Универзитета, проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу, Душко Топић, директор Студентског центра ''Никола Тесла'' и други.

Трећа манифестација ''Дан отворених врата Универзитета у Бањалуци''  дио је  “Дана студената Универзитета у Бањалуци” који трају од 14. до 24. априла, а ријеч је о једном од највећих студентских пројеката у Републици Српској у овој години.

Током ове манифестације студенти Универзитета у Бањалуци, имају прилику да учествују у културним, спортским, едукативним и забавним дешавањима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана