Свједок хуманости у тешком времену

Срђан Шекара
Свједок хуманости у тешком времену

ПAЛЕ - Испред студентског дома у паљанском насељу Коран јуче је освештано и откривено спомен-обиљежје које свједочи и од заборава брани чињеницу да се у том објекту налазила ратна болница, у којој је током Одбрамбено-отаyбинског рата Републике Српске спас пронашло на хиљаде људи овог краја и сарајевско-романијског региона.

Спомен-обиљежје откриле су некадашње медицинске сестре у овој установи Радмила Окука и Душка Цицовић. Предсједник Предсједништва Скупштине Борачке организације РС Михајло Парађина казао је "да је ово дан за историју", те да ово обиљежје свједочи о тешком времену, али и великом патриотизму и професионализму људи који су у тешким условима и временима честито обављали свој посао.

- Ово обиљежје свједочи о надљудским напорима љекара и медицинског особља ратне болнице на Корану и огромном значају који је та установа имала током протеклог рата - рекао је Парађина.

У име медицинског особља некадашње ратне болнице на Корану, скупу се обратио професор др Мирко Шошић, који је истакао да "иза овог обиљежја стоји истински храм који свједочи о лијечењу људи."

- Установа је од оснивања била изнад сваког политичког и идеолошког утицаја и једини циљ је био да се помогне људима - казао је Шошић, подсјетивши и да је први пацијент ове болнице била породиља бошњачке националности. Додао је да је ова установа уливала сигурност и повјерење у свакодневицу људи на овим просторима и истински афирмисала идеале поштеног размишљања, професионалности и хуманости, као и солидарности и заједништва, који су овдје постојали у правом облику.

- Радило се у тешким условима, али сви технички недостаци остајали су у другом плану у односу на осјећај радости и задовољства да можете некоме помоћи и видјети резултат тог рада - рекао је Шошић.

Начелник Пала Слободан Савић нагласио је да је постојање ратне болнице на Корану значило и "опстанак људи у овом крају".

Спомен-обиљежје

Спомен-обиљежје, чији је идејни творац паљански умјетник Мијат Петронић, представља велику камену громаду која симболише сву величину и значај ове установе у протеклом рату.

На уклесаној плочи исписано је да је у ратној болници на Корану, од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године, лијечено више од 20.000 људи, те извршено више од 12.000 операција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана