Српско пиво друго најтраженије ван ЕУ

Срна
Српско пиво друго најтраженије ван ЕУ

Брисел - Пиво произведено у Србији на другом је мјесту када је ријеч о увозу пива на тржиште ЕУ из земаља које нису чланице Уније, показали су подаци Европске службе за статистику /Евростат/, објављени поводом данашњег обиљежавања Међународног дана пива.

Према подацима Евростата, када је ријеч о државама ван ЕУ, испред Србије је само Мексико, чије је пиво, ипак, на првом мјесту.


Из Мексика је у ЕУ током 2017. године увезено 211 милиона литара пива, што је 52 одсто од укупне запремине увезеног пива на европско тржиште ван ЕУ, док је из Србије прошле године увезено 46 милиона литара или 12 одсто од укупног увоза пива из земаља које нису чланице Уније.

Унутар ЕУ, у извозу пива предњачи Холандија, са 1,9 милијарди литара алкохолног пива током прошле године, а иза ње су Белгија и Њемачка са по 1,6 милијарди литара извезеног пива.

Када је ријеч о произвођачима пива у ЕУ, двије трећине овог пића долази из шест земаља чланица ЕУ. Њемачка, које је прва на листи, у 2017. години произвела је 8,1 милијарду литара или 20 одсто од укупне производње пива у ЕУ.

Осим Њемачке, државе које су произвеле највише пива су Велика Британија, Пољска, Холандија, Шпанија и Белгија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана