Сировина стиже у “Унис”, али радници траже испуњење обећања: Прво плате, па онда производња

Милијана Латиновић
Сировина стиже у “Унис”, али радници траже испуњење обећања: Прво плате, па онда производња

Дервента - Прве количине сировине из Русије требало би данас да стигну у дервентску Фабрику цијеви “Унис”, али огорчени радници који штрајкују поручују да производња неће почети док им управа предузећа не исплати зарађене плате.

 

 

 

Запослени у некадашњем дервентском гиганту ступили су у генерални штрајк 11. октобра прошле године тражећи исплату заосталих плата, уплату доприноса и осталих накнада.

Већински власник дервентске фабрике Горан Томић рекао је за “Глас Српске” да је предузеће на прагу рјешавања свих проблема и да очекује да ће дугови према радницима веома брзо бити измирени.

- Прва количина сировине из руског “Магнетогорска” стиже у понедјељак и производња ће моћи да почне. Остаје нам још да ријешимо све у вези са кредитом који нам је обећан да бисмо измирили дуговања према радницима. Истог секунда када кредит буде одобрен исплатићемо све радницима - рекао је Томић и додао да је већ договорена сарадња са купцима у западној Европи и да су прве количине цијеви унапријед продате.

Међутим, предсједник Штрајкачког одбора Бранко Рауковић истиче за “Глас Српске” да упркос најавама власника производња неће почети док права запослених не буду испоштована.

- Ми више у обећања не вјерујемо. Дугују нам шест плата, не можемо отићи љекару, јер нам не уплаћују здравствено осигурање и ништа из потписаног протокола није испоштовано. Доведени смо на ивицу егзистенције - рекао је Рауковић.

Додао је да су се уздали да ће Влада РС успјети на неки начин да им помогне, али да још није заказан састанак са надлежнима.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић истиче да још није стигао одговор из Владе РС о евентуалном састанку на којем би се покушало наћи рјешење за ово предузеће.

- Након састанка са начелником општине Милорадом Симићем, у децембру прошле године, послат је допис Влади, међутим према информацијама које сам добио од начелника, никакав одговор још није стигао. Свјесни смо да је трајало формирање власти, потом су били и празници, па ево сваки дан очекујемо повратне информације у вези са тим дописом - рекао је Пеулић.

На састанку, који је одржан почетком децембра прошле године, менаџмент “Униса” је обећао радницима исплату четири плате и уплату пет заосталих доприноса из 2017. године и то најкасније до 21. децембра. Запосленима који су стекли услове за пензију обећано је тада и повезивање стажа, али обећања нису испуњена.

Пензионери

Бранко Рауковић каже да је у штрајку око 160 радника “Униса” те да су међу њима и они који је одавно требало да почну да примају пензије.

- Имамо 12 радника који је већ требало да буду пензионери, али то право не могу остварити, јер им нису уплаћени доприноси за пензијско осигурање - рекао је Рауковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана