Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Салон у Линцу шанса за привреднике

Милијана Латиновић
Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Салон у Линцу шанса за привреднике

Јединствени изложбени салон “Шоу рум Линц” сутра ће бити отворен у Линцу, раскрсници путева између европских метропола, а своје производе изложиће 35 компанија из Републике Српске и на тај начин закорачити ближе ка аустријском тржишту, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Он је казао да ће изложбени салон отворити премијер РС Радован Вишковић, а свечаности ће присуствовати и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Немања Ковачевић, представници Представништва Српске у Аустрији, привредници те званичници из Аустрије и представници тамошњих компанија.

- Иако је Подручна привредна комора Бањалука носилац свих активности, производе ће представити привредници из свих крајева Српске - истакао је Рачић.

ГЛАС: Које фирме ће се представити и какве производе ће изложити?

РАЧИЋ: Тржиште Аустрије је веома развијено и преферира робу изузетно високог квалитета. Фирме су то разумјеле и тамо иду са најквалитетнијим производима. Највећи број излагача је из области дрвне индустрије, а представиће се и произвођачи кафе, природне козметике и љекобиља, текстила, боја и лакова, те медицинске опреме. Међу њима већ има оних који извозе своје производе на тржиште Аустрије. Свим излагачима обезбиједићемо адекватне састанке и контакте са трговачким ланцима.

ГЛАС: Да ли планирате сличне активности у другим земљама?

РАЧИЋ: Ово је пионирски подухват који смо реализовали у сарадњи са Представништвом РС у Аустрији, уз подршку Владе Српске. Излагачи имају идућих годину дана обезбијеђен бесплатан простор, а трошкове закупа сноси Влада. Од наредне године они ће сами плаћати закуп и то пет евра по квадрату. Производи који буду изложени у Линцу треба да послуже компанијама из Аустрије да се увјере у висок квалитет наших производа који су рађени по свјетским стандардима. Уколико се овај пројекат покаже успјешним, а вјерујем да хоће, сличне пројекте планираћемо и на другим тржиштима.

ГЛАС: Шта ће отварање салона значити за привреднике из Српске?

РАЧИЋ: Мало који привредник може себи да приушти да потроши 10.000 или 20.000 евра да би освојио неко ново тржиште. Овдје комора потпуно бесплатно пружа ту могућност. Обезбиједили смо бесплатан превоз привредника и експоната. Ово је јединствена шанса да уз минималне трошкове изађу на једно веома значајно и развијено тржиште.

ГЛАС: На ком је нивоу спољнотрговинска размјена Српске и Аустрије?

РАЧИЋ: Прије десет година имали смо веома лош спољнотрговински биланс с Аустријом, да би прошле године постигли суфицит од 50 одсто у односу на претходне године. То тржиште је спремно да прихвати наше квалитетне производе и домаћим привредницима је ово поуздана шанса да на велика врата уђу на тамошње тржиште.

Пословни форум

ГЛАС: Какви су планови након отварања салона у Линцу?

РАЧИЋ: Намјера нам је да у септембру или октобру организујемо велики пословни форум у Линцу, гдје би Привредна комора горње Аустрије и наша комора били носиоци пројекта, а поред фирми које тамо излажу производе, позвали би и друге заинтересоване компаније. Био би то корак више у јачању сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана