На наредној сједници Скупштине о приједлогу грба Бањалуке

СРНА
На наредној сједници Скупштине о приједлогу грба Бањалуке

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић прихватио је приједлог Комисије за избор идејног рјешења изгледа грба града Бањалука - рад дипломираног ликовног умјетника Драшка Бошњака, и упутио га у скупштинску процедуру, потврђено је Срни у Градској управи.

Овај приједлог биће разматран у оквиру Нацрта одлуке о измјенама и допунама Статута града Бањалука, који ће се наћи на дневном реду наредне сједнице Скупштине града, а датум одржавања биће познат послије сутрашње сједнице скупштинског Колегијума.

Грб града користи се у двије варијанте - као основни, такозвани мали грб и средњи грб.

Према овом идејном рјешењу, основни грб града је у облику штита на којем доминира плава боја, оивичен је златном траком са визуром Банског двора, у самом врху штита танком линијом означена је визура зграде Градске управе.

Предсједник Комисије Марица Славнић подсјећа да се на јавни конкурс пријавило 47 кандидата, те да је Комисија након анализе, издвојила 17 радова који нису испуњавали формалне услове из конкурса.

Славнићева је рекла да је Комисија извршла анализу и оцјену радова на основу унапријед утврђених критеријума према којима грб мора одражавати историјско, културно и природно насљеђе града Бањалуке.

"Грб мора бити сачињен и описан по правилима хералдике. Облик и форма грба мора да омогућава технику штампања у више боја и да се грб, као симбол може користити за израду плакета, значки, јавних признања, сувенира, те да се мора радити у двије варијанте - основној варијанти такозвани мали грб и проширеној варијанти или службеној средњи грб", појаснила је она.

Након анализе и оцјене приспјелих радова Комисија је као најбољи оцијенила рад аутора Драшка Бошњака.

Уколико Скупштина града усвоји Нацрт одлуке о измјенама и допунама Статута града Бањалука, он ће бити упућен у јавну расправу која ће трајати мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана