“Фестивал српског фолклора” на Кастелу од 5. до 8. јула

Агенције
“Фестивал српског фолклора” на Кастелу од 5. до 8. јула

Бањалука Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша” Бањалука организује трећи по реду “Фестивал српског фолклора” од 5 до 8. јула на тврђави Кастел, са почетком од 21 час.

Отварање манифестације, 5. јула, је резервисано за цјеловечерњи концерт АНИП “Маслеша” Бањалука, којим ће бити обиљежено 70 година постојања и рада Ансамбла.

На јубиларном концерту наступиће све играчке групе, од школице фолклора до ветерана, затим велики народни оркестар али и мушка и женска пјевачка група.

“У окивру овог јубиларног концерта, са посебним тачкама, наступиће и поставе играча, музичара и пјевача који су учествовали у обиљежавању 50 и 60 година постојања Ансамбла, те ће овом приликом поново показати своје умјеће упркос вишегодишњој паузи”, саопштили су из “Маслеше”.

Друго фестивалско вече, 6. јула, је предвиђено за наступ свих културно-умјетничких друштава, односно ансамбала града Бањалуке, и то: АНИП “Маслеша”, КУД “Чајавец”, РКУД “Пелагић”, КУД “Пискавица”, КУД “Свети Сава”, АНИП “Младост”, КУД “Српски Витезови”, КУД “4. Фебруар и КУД “Опанак”.

Гости из Минхена, Крагујевца, Сремске Митровице и Требиња ће наступити у оквиру треће вечери 7. јула, док ће посљедње четврте вечери 8. јула грађани имати прилику да уживају у цјеловечерњем концерту Националног ансамбла Србије “Коло”, који ће својим наступом отворити АНИП “Маслеша”.

“Изузетна част за наш Ансамбл је што поново имамо прилику дијелити сцену са професионалцима из “Кола”, након што смо то већ чинили крајем прошле године приликом заједничког двоседмичног гостовања у Уједињеним Арапским Емиратима гдје су и започели преговори о сарадњи поводом Фестивала српског фолклора 2018. Иначе, и Коло као и Маслеша ове године обиљежава 70 година постојања и рада што је додатни разлог за грађане да посјете Фестивал и уживају у најквалитетнијим извођењима српских игара и пјесама са територија Републике Српске и Републике Србије”, наведено је у саопштењу.

Покровитељ фестивала је Предсједник РС, док је значајна подршка указана од Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства спољних послова Републике Србије и Града Бањалуке.

Реализацију фестивала помогли су и многи спонзори, док је медијски покровитељ Радио-телевизија Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана