Ванредно уклањање дивљих депонија

Дејана Братић
Ванредно уклањање дивљих депонија

Бањалука - Одзвонило је дивљим депонијама. По налогу Одјељења за комуналне послове биће извршена ванредна контрола одлагања отпада на подручју града, а смеће ће бити уклоњено са свих локација у граду гдје није предвиђено да буде одложен, па чак и оно уз контејнере.

- Након ванредне контроле чишћења града, коју је наложио градоначелник Игор Радојичић, одлучено је да акција започне 18. марта и да се заврши 14. априла. Утврдили смо да су око контејнера одложене веће количине отпада. Из тог разлога, предложено је да се одмах по завршетку рада зимске службе организује овогодишње прољећно уређење града. Такође, приједлог је да акција траје дуже него ранијих година, како би грађани имали могућност да на прописан начин одложе отпад - казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Додао је да ће градске власти набавити и додатан број контејнера, како би се јавна хигијена у граду одржала на задовољавајућем нивоу.

- Град се све више шири и постоји потреба за додатном опремом за одлагање отпада. Прошле године смо у сарадњи са “Чистоћом” и Фондом за заштиту животне средине набавили 230 нових контејнера, који су распоређени на градском подручју. Овдје је потребно нагласити и обавезу инвеститора, који су дужни да за новосаграђене објекте набаве опрему за комунални отпад - казао је Билчар.

Током ванредних контрола одвоза кућног отпада евидентирана је и појава да на мјестима за контејнере након пражњења остаје одређена количина ситног отпада.

- У контроли је утврђено да се радници придржавају распореда и да су присутни на терену. Постоји потреба да у неким већим мјесним заједницама, попут Старчевице, буде ангажован и већи број чистача - наводи се у извјештају о обављеној контроли чишћења града.

Констатовано је и да је доста контејнера оштећено, те уочена појава отуђивања точкића на потпуно новим контејнерима.

- Што се тиче хигијене ван урбаног подручја града, забиљежено је да се на појединим мјестима поред контејнера стварају дивље депоније, те је издат већи број налога за уклањање тог отпада. На неким аутобуским стајалиштама због недостатка корпи налази се одређена количина ситног отпада који је потребно уклонити - стоји у извјештају ресорног одјељења.

Прање улица

Из Одјељења за комуналне послове казали су да ноћно прање улица није још рађено због ниских температура.

- На дневном прању радиле су двије цистерне, и то углавном на улицама у центру града, када су временске прилике то дозвољавале - рекли су у надлежном одјељењу.

Додали су да се прање иначе не обавља прије завршетка послова зимске службе, али да је у складу са временским приликама и указаном потребом издат налог да се изврши ванредно прање улица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана