Студенти из Бањалуке израдили апликацију “Паметни паркинг”, примјена од јуна

nezavisne.com
Студенти из Бањалуке израдили апликацију “Паметни паркинг”, примјена од јуна

Бањалука - Растко Зељковић (20) и Драган Ивановић (19), студенти друге и прве године бањалучког Електротехничког факултета, са колегом Данилом Вуковићем (19), студентом прве године Економског факултета у Бањалуци, развили су апликацију “Паметни паркинг”, а тестирање на терену ће почети идућег мјесеца на неколико градских паркинга.

Ова апликација омогућава да путем интернета или СМС поруком корисник у сваком тренутку добије информације да ли на одређеном паркингу има слободних мјеста и колико, те детаљније информације о паркингу, зонама и цијенама.

Зељковић каже да је развој апликације почео прије годину дана у склопу кампа младих програмера, који се одржава у Гимназији у Бањалуци и ријеч је о сада већ о регионалном кампу.

“Прије ове апликације радили смо на још неким, али смо се одлучили да она буде једна од оних која ће бити комерцијалнија и да њена употреба буде инсталирана у граду како би ријешила већем броју грађана, односно возача проблем”, рекао је Зељковић.

Додао је да би тестирање апликације “Паметни паркинг”, коју је и град Бањалука подржао, требало да почне почетком јуна као пилот-пројекат на неколико паркинга.

“Сада радимо на усавршавању апликације. Приликом наших тестирања апликација је показала велику прецизност”, рекао је Зељковић.

Како каже, град Бањалука је прихватио ову идеју јер је пројекат занимљив и жељели су да младим студентима  помогну у томе.

“Формално још није све одобрено, али смо на путу да и то буде ријешено”, рекао је Зељковић и додао да ће ова апликација након тестирања бити доступна свима.

Додао је да су за израду апликације користили алгоритме вјештачке интелигенције за препознавање возила на уласку паркинг камерама, а камера замјењује једног радника који би требало да стоји ту и броји возила.

“Већ смо прошли фазу патентирања прије Нове године и то је заштита ауторског дјела и углавом је апликација већ на неки начин регистрована како би ова иновација добила озбиљнију ноту”, појаснио је Зељковић.

Он каже да би младима поручио да у свом мјесту покушају ријешити неки проблем у виду технологија, пронаћи најбоље рјешење и помоћи што већем броју људи.

Захваљујући овој апликацији побиједили су и на такмичењу “Мојих пет минута”, освојили су другу награду у износу од 30.000 КМ и обезбиједили средства за овај пројекат.

Зељковић каже да је дуго година похађао камп младих програмера, гдје је сада ментор, а учествовао је више пута на Тесла фесту у Новом Саду, “Иносту”, интернационалним фестивалима иновација, гдје је освојио и награду за апликацију “Паметни паркинг” и друга иновативна рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана