Стипендије добило 369 студената

Весна Поповић
Стипендије добило 369 студената

Бањалука - У академској 2017/18. години град ће стипендирати 369 студената, а рјешење о додјели стипендија међу првима јуче се нашло у рукама марљиве Наташе Беднарчук, која студира медицину.

Ова студенткиња друге године је добила стипендију по основу успјеха на студију са просјеком оцјена 9,33.

- Поред материјалне подршке, ова стипендија је показатељ да постоји неко ко цијени наш труд и залагање. Сви студенти који имају висок просјек оцјена знају да је потребно уложити много труда и разних одрицања да бисмо остварили такве резултате - казала је ова студенткиња Медицинског факултета.

Студент Технолошког факултета Јована Милашиновић каже да ће јој ова стипендија много олакшати студирање.

- Помоћи ће ми око трошкова школовања, као што је уплата семестра, али и приликом куповине књига - рекла је Милашиновићева, која је добила стипендију по основу социјалног статуса.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је за студентске стипендије издвојено око 520.000 КМ, те да је са стипендијама за средњошколце ове године укупно за те намјене издвојено 1,5 милиона КМ.

- Када су у питању студенти, град додјељује стипендије по три основа: према социјалном статусу стипендију су добила 233 студента, по основу успјеха 98 и за дефицитарна занимања њих 38 - казао је Радојичић.

Он је додао да су ове године дефицитарни били наставни смјерови физика и биологија, те занимање дипломирани инжењер електротехнике, рачунарства и информатике.

- Стипендија по основу успјеха на студију и према социјалном статусу износи 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ - рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац казао је да је избор стипендиста протекао транспарентно и да нема ниједне жалбе.

- И од Службе за ревизију јавног сектора РС град је на основу својих правилника и услова по којим стипендира студенте наведен као позитиван примјер локалне заједнице у РС - нагласио је Бањац.

Азилу потребни бољи услови

Игор Радојичић је рекао да је потребно побољшати услове у азилу за псе, али да су за изградњу већег простора потребна средства.

- Тај новац покушавамо обезбиједити кроз вањске изворе финансирања. Разговарамо са међународним организацијама како бисмо обезбиједили донације за градњу новог азила. У буџету је тренутно предвиђено само редовно финансирање рада постојећих капацитета азила и за хигијеничарску службу - рекао је Радојичић.

Број пријава

475 - стигло пријава

101 - није испунило услове

369 - одобрено

Број одобрених стипендија

233 - социјални статус

98 - успјех

38 - дефицитарна занимања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана