Шта ће бити изграђено на локацији старе Бањалучке хирургије?

РТРС
Шта ће бити изграђено на локацији старе Бањалучке хирургије?

Бањалука - Након пресељења бањалучке Хирургије на Паприковац, земљиште у центру града остало је отворено за планирање нових стамбених објеката и других садржаја. Земљиште је у власништву Универзитетског клиничког центра, са којим Град Бањалука договара изглед новог регулационог плана и, како су рекли, “докторског насеља”.

Намјера руководства УКЦ је да дио станова у том насељу додијеле докторима како би их мотивисали да остану и раде у Бањалуци. Рјешавањем стамбеног питања задржали би се неопходни кадрови, кажу у Клиничком центру.

“Можда ћемо да правимо станове, да задржимо кадар и да станови буду у власништву Клиничког центра односно Владе Републике Српске, а да се дају на кориштење здравственим радницима, љекарима и гостујућим професорима”, рекао је Владо Ђајић, директор УКЦ Бања Лука.

Регулациони план је у фази преднацрта, а још се разговара о жељама и просторним могућностима на тој локацији. Пошто је простор у центру града и велики грађевински подухват, остатак земљишта био би понуђен инвеститорима путем лицитације.

“Не можемо дефинисати њихове ставове тј.потребе Клиничког центра. Граду је интересантно да има једну попрјечну и једну уздужну саобраћајницу, као и парковску површину. Потребе и захтјеви Клиничког центра биће испоштовани”, навео је Слободан Станаревић начелник Одјељења за просторно планирање.

Усвајање регулационог плана очекује се крајем љета. Граду је најбитније да успостави добру саобраћајну комуникацију у близини Гимназије и обезбиједи дио паркинг мјеста за тренутне потребе и будуће насеље.

“Лочично је очекивати, с обзиром на окружење да се настави матрица сусједних зграда. На том простору постоји озбиљан проблем и саобраћаја и паркирања. Велико је загушење код Дома здравља, проблем су уске саобраћајнице као и недостатак паркинг простора. Очекујем да би то требале бити неке основне смјернице, а о детаљима је рано говорити”,  навео је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Град би ускоро могао добити и нови изглед на још три локације: Паскулиној циглани, старој ауто школи Крајина и мјесту гдје је некада била Бањалучка мљекара.

(РТРС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана