Регулациони план централног подручја Бањалуке поново на јавној расправи

Срна
Регулациони план централног подручја Бањалуке поново на јавној расправи

Бањалука - Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас Нацрт регулационог плана централног подручја града и поново га упутили у јавну расправу, након што су у претходној расправи пристигле бројне примједбе грађана.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је новинарима да су многе примједбе, које су се могле чути током претходне јавне расправе, прихваћене и унесене у нови Нацрт регулационог плана, додавши да очекује да у међувремену пристигне још квалитетних рјешења.


Говорећи о конкретним промјенама у односу на претходни документ, Радојичић је навео да је овим нацртом, између осталог, предвиђено да се планирани кружни ток на Булевару цара Душана враћа на садашњу локацију умјесто великог обухвата који би ишао око цијелог зеленог острва испод Ферхадије.

Према његовим ријечима, предвиђа се и доградња зграде Техничке школе чиме би се створили услови за смјештај Грађевинске школе, која је сада подстанар и нема трајно ријешено питање смјештаја.

Радојичић је навео да су новим нацртом неке локације у центру града поново планиране као зелене површине, као што је простор код Споменика бану Милосављевићу, паркића између Народног позоришта и Банског двора, као и локација надзменог дијела садашњег атомског склоништа, лоцираног иза зграде Управе за индиректно опорезивање.

Градоначелник Бањалуке најавио је да је у припреми први међународни архитектонски конкурс у Бањалуци након дуго времена, који се односи на рјешење за мултифункционалну конгресно-конференцијску дворану у Улици олимпијских побједника.

Према његовим ријечима, процјењује се би комплетна процедура усвајања регулационог плана за централно градско подручје требало да буде усвојена до краја ове године.

Одборници Скупштине града Бањалука данас су усвојили и одлуку о критеријумима за остваривање права на субвенционисање социјалног становања, што представља нови пројекат у граду.

У току је градња 48 стамбених јединица у Куљанима за лица у стању социјалне потребе, а ријеч је о пројекту на којем Град ради заједно са Министарством за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Радојичић је појаснио да ће лица у стању социјалне потребе моћи добити стан на кориштење под повољнијим условима, односно биће им субвенционисан дио станарине или цијела станарина у зависности од категорије.

Одборници су на данашњем засједању прихватили информацију о јавном превозу на подручју Бањалуке, информацију о реализацији подстицајних средстава за развој пољопривреде за прошлу годину, као и информацију о безбједности саобраћаја на подручју града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана