Поднесена жалба због смањења брзине на западном транзиту

nezavisne.com
Поднесена жалба због смањења брзине на западном транзиту

Бањалука - Ограничење брзине од 40 километара на сат на западном транзиту, посљедица сталних жалби једног становника, у посљедњих неколико дана наишло је на оштру критику грађана, који сматрају да је недопустиво да брзина на магистралном путу буде мања од 70 километара на сат.

У Одјељењу за инспекцијске послове кажу да су рјешење донијели на основу двогодишњих жалби грађанина који је дио свог посједа дао да се изграде магистрални пут и пасарела.

"Господин који живи у непосредној близини магистралног пута дао је дио свог посједа да би магистрални пут и ова пасарела били изграђени. Због тога смо му морали изаћи у сусрет и покушати на све начине да смањимо емисију буке, која омета његов свакодневни живот", кажу у Одјељењу.

Татјана Нишић, еколошки координатор у Одјељењу за инспекцијске послове, каже да су "Путевима РС" наложили да се смањење буке на овој дионици пута ријеши кроз три фазе.

"Податке смо добили након мониторинга. Прва фаза рјешења је успоравање саобраћаја, за које је предузеће 'Путеви РС' имало 10 дана за извршење. Друга фаза је санација коловозне траке у року од 30 дана, а трећа фаза је изградња зидова, односно букобрана у року од 90 дана", објаснила је Нишићева. 

У "Путевима РС" кажу да су на рјешење Еколошког инспектората Одјељења за инспекцијске послове уложили жалбу.

"На наведено рјешење Јавно предузеће 'Путеви РС' је изјавило жалбу другостепеном органу Министарству за просторно планирање, грађевинарство и екологију РС", навели су из "Путева РС".

Из овог предузећа подсјећају да је подизање ограничења брзине 2013. године на дијелу магистралног пута од приједорске петље до кружне раскрснице код Лауша за циљ имало брже и ефикасније одвијање саобраћаја.

У Министарству за просторно планирање, грађевинарство и екологију РС рекли су да су жалбу "Путева РС" примили те да је она у даљем раду.

Брзина на том дијелу магистралног пута смањена је због жалби једног грађанина на сталну буку и вибрације које настају због неадекватног налијегања аутомобила при великој брзини на поклопац шахта.

У "Водоводу" кажу да су 2015. године примили допис о шахтовима на раскрсници улица Крајишких бригада и Максима Горког, који стварају буку приликом преласка возила преко њих.

"Екипа 'Водовода' је изашла на терен и констатовала да се шахт на којем је оштећена плоча односи на инсталације оборинске канализације, која није у њиховој надлежности. Такође је утврђено да је шахт на којем поклопац ствара буку у нашој надлежности и на њега је постављена гума", рекли су у "Водоводу" и додали да након ове интервенције нису добили нове жалбе у вези с тим шахтовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана