Петорострука радост на колективном крштењу

И. Божић, В. Гајић
Петорострука радост на колективном крштењу

Бањалука - Бањалучко Удружење породица са четворо и више дјеце организовало је и ове године, поводом Међународног дана породице, колективно крштење дјеце у Храму Христа Спаситеља.

Ријеч је о традиционалној манифестацији која се у организацији овог удружења одржава већ 11 година, а ове године крштено је петоро дјеце из вишечланих породица.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић рекао је да колективно крштење дјеце организују како би вишечлане породице лакше поднијеле трошкове овог догађаја.

- Организација колективног крштења прошла је и ове године одлично. Једино ми је жао што су се десиле временске неприлике због којих смо чак размишљали да одгодимо догађај. Нажалост, једна породица је отказала присуство, тако да смо умјесто десеторо дјеце имали петоро. Очекивали смо око стотинак гостију, али је доста породица отказало долазак због временских неприлика - казао је Радовановић.

Посебна радост и узбуђење владали су међу дјецом, родитељима, али и кумовима који су имали част да учествују на овом значајном догађају.

- Веома сам поносан на овај дан, јер ово је најљепши чин у животу сваког човјека. Супруга и ја имамо четворо дјеце и срећни смо што смо на овакав начин крстили двоје наших малишана - казао је Срђан Ћулибрк, чијих је двоје дјеце јуче крштено.

- Једанаести пут заредом у нашем Храму имамо колективно крштење. То је велика ствар и за цркву, али и за град, а најважнија је свакако света тајна крштења коју су ова дјеца примила - рекао је јереј Небојша Малешевић.

Након обреда крштења, породице и сви присутни позвани су на колективни ручак који организује Удружење породица са четворо и више дјеце у цркви Свете тројице. Малишани су добили од кумова златне ланчиће и друге дарове.

- Колективном крштењу присуствовали су представници Градске управе којима овим путем захваљујем на подршци и издвојеним средствима за наше активности. Позвали смо предсједницу Републике Српске, премијера и представнике министарства, али због ванредне ситуације нису могли да нам се придруже - додао је Радовановић.

Протеклих година свету тајну крштења на колективној церемонији примило је 150 дјеце из вишечланих породица.

Планови

 - Наше удружење планира Скупштину републичког удружења, округле столове на републичком нивоу да бисмо обезбиједили помоћ за породице са четворо и више дјеце. Омогућићемо дјеци стипендије, а ове године путем нашег удружења биће им омогућен одлазак на море у Италију - навео је Радовановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана