Одвоз смећа у Бањалуци поскупљује за 19 одсто

Ивана Кардум
Одвоз смећа у Бањалуци поскупљује за 19 одсто

Бањалука - Поскупљење прикупљања и одвоза комуналног отпада из домаћинстава требало би да износи 19 одсто или 0,02 КМ по метру квадратном. О томе су јуче расправљали одборници Скупштине града.

Према ријечима градоначелника Игора Радојичића, промјене у раду “Чистоће” односиће се на набавку возила за одвоз кабастог отпада, другачији правилник који дефинише зоне када и гдје се прикупља отпад, као и набавку контејнера.

- Само прошле године набавили смо око 300 контејнера, а садашњи захтјеви са терена су за још 530. Упркос одливу становништва, повећава се количина смећа на регионалној депонији у Рамићима - рекао је Радојичић.

Додао је да ће повећање од 0,02 КМ по метру квадратном за просјечан двособан стан с обрачунатим ПДВ-ом износити од 1,40 до 1,50 КМ мјесечно.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да би “Чистоћа” требало да поради на осмишљавању других начина креирања цјеновника.

- Цијене за одвоз отпада не треба да се праве по квадратури стана, већ на основу броја људи. По садашњој рачуници, добили смо ситуацију да у стану са исто квадрата може да станује десет или више чланова, а у другом једна особа, при чему плаћају исту цијену - нагласио је Талић.

Додао је да би ово повећање требало да донесе и бољи квалитет услуге одвоза смећа, што се посебно односи на питање кабастог отпада, које је до сада спровођено само у оквиру прољећне акције чишћења града. Независна одборница Мирна Савић-Бањац рекла је да опозиција није за повећање цијене одвоза отпада те подсјетила да је цијена ових услуга остала иста када је дошло до смањења цијене горива.

- Подржавамо да радницима треба повећати плате, али то није брига грађана, већ би предузеће “Чистоћа” то требало да обезбиједи добрим пословним резултатима - рекла је Савић-Бањац.

Додала је да је у 21. вијеку неприхватљиво да само на неколико мјеста у граду постоје контејнери за различите врсте отпада, као и да би Скупштина града пред доношење ове одлуке требало да има информације о финансијском пословању предузећа “Чистоћа”.

Одлуке о свим тачкама дневног реда доношене су на крају скупштинског засједања.

Минимална задуженост

Игор Радојичић је истакао да је, поред улагања у велике пројекте, град од 2013. до данас смањио задуженост за више 60 милиона КМ те се сада са 115 милиона КМ дуга налази на најнижем степену задужења у посљедњих десет година.

- Када је ријеч о јавним финансијама, политика је да се истовремено иде са смањивањем дуга, који сада износи десет одсто, а законски је дозвољено 18, и која ће да омогући развој града - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана