Нова шанса за “дивље” грађевине

Весна Поповић
Нова шанса за “дивље” грађевине

Бањалука - Нову шансу за легализацију бесправно изграђених објеката добили су власници ових некретнина који ће, уколико предају захтјев у наредних пола године, плаћати накнаду по актуелним цијенама, док ће након тог рока трошкови бити увећани за 20 одсто.

Ово је рекао начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић, истакавши да је нови Закон о легализацији бесправно изграђених објеката ступио на снагу јуче.

- Нови закон се односи на оне грађане који до краја рока, односно до 31. децембра 2016. године нису предали захтјеве за легализацију. Нови закон је на снази док се тај проблем не ријеши - навео је Станаревић.

Додао је да грађани који су раније предали захтјев не морају то поново радити, нити морају доносити додатне документе.

- Њихови захтјеви су у редовној процедури и обрађују се - казао је Станаревић.

Нагласио је да ће у наредном периоду бити појачане контроле на терену како би се сузбила нелегална градња.

- Гдје год се примијети да се нешто гради, од гараже до велике зграде, инспекција ће тражити да види да ли грађани, односно инвеститори имају све документе - каже Станаревић.

Шеф Одсјека за легализацију Вук Вишекруна рекао је да тренутно обрађују око 10.000 захтјева.

- Од почетка овог процеса 2008. године легализовано је више од 5.000 бесправно изграђених објеката, а највише накнадних дозвола је издато у претходних неколико година - рекао је Вишекруна и додао да је прошле године издато 780 дозвола, а у 2016. години за четири више.

Казао је да не постоје прецизни подаци о “дивљим” објектима, али да према њиховим процјенама за најмање неколико хиљада уопште нису предати захтјеви за легализацију.

- У наредних пола године накнаде за легализацију ће се обрачунавати као и до сада - казао је Вишекруна.

Објаснио је да висина накнада зависи од више фактора, међу којима је зона у којој је објекат, а у граду их има шест.

- Осим тога, на трошкове утиче и квадратура објекта, те колика је опремљеност локације инфраструктуром као што је асфалт и слично, јер ако недостаје поједина инфраструктура, трошкови се умањују - рекао је Вишекруна.

Прецизирао је да ће грађани који не поднесу захтјеве за легализацију у наредних пола године морати да плате редовне трошкове легализације, а на тај износ ће им се обрачунавати додатних 20 одсто пенала. 

- За објекте који се налазе на подручју Бањалуке које није покривено регулационим плановима, плаћаће се два одсто од предрачунске вриједности објекта - рекао је Вишекруна.

Напоменуо је да је нови закон омогућио јединицама локалне самоуправе да у наредних 60 дана могу донијети одлуку о субвенцијама трошкова легализације за одређене категорије,  као што су породице погинулих бораца, РВИ, те социјално угрожени.

Непотпуни захтјеви

Слободан Станаревић је рекао да су грађани у посљедњем кругу легализације често предавали празне захтјеве, без икаквих докумената.

- Службеници су их онда морали контактирати и објаснити им која документа треба да доставе и то је знало одужити процес обраде предмета. Прије предаје захтјева грађани би требало да се у канцеларији за једношалтерски систем распитају шта је потребно да донесу и онда ће обрада њихових предмета ићи брже - рекао је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана