Најезда комараца на подручју Бањалуке: Мале крвопије нападају у ројевима

Јелена Станић
Најезда комараца на подручју Бањалуке: Мале крвопије нападају у ројевима

Бањалука - Становници свих дијелова града жале се на уједе комараца, који нападају у ројевима. Посљедице протеклог кишног периода, који је погодовао размножавању ових инсеката, минулих неколико топлих дана осјетиле су на својој кожи све генерације Бањалучана.

- Немогући су. Послије подне када изађем у двориште не могу да се изборим са комарцима. Прије неки дан сам за десет минута имао најмање 15 убода. Нападају у ројевима. Чини ми се да ни заштитна хемијска средства не помажу јер гризу кроз мајицу или било коју тканину  - рекао је мјештанин Шарговца Бранислав Савић.

Да ни његовим суграђанима у централним дијеловима града није ништа лакше потврђује и Слободан П. из насеља Обилићево, који због “малих крвопија” не спава већ неколико ноћи.

- Јасно ми је да је био дуг кишни период, али, ево, сунчано је већ десет дана и ништа није урађено када је у питању сузбијање комараца. Предвече и ноћу су најгори. Због врућине не може човјек да се покрије, ако заспиш случајно буди те зујање око ушију и несносан свраб - објашњава Слободан П. и додаје да није једини у његовом насељу који се пита зашто запрашивање још није почело.

Из Градске управе јављају да ће дезинсекција бити обављена на основу праћења и процјене ларвеног стадијума комараца те стручне процјене извођача запрашивања.

- Уништавање ових инсеката биће прво у најугроженијим приградским насељима, као и у насељима уз водене токове, као што су Делибашино село, Мађир, Кумсале, Чесма, Ада, Врбања, Дракулић и Српске топлице - наглашавају из одјељења.

Како су саопштили из предузећа “Еко-бел”, које је задужено за дезинсекцију, велики број комараца излегао се на поплављеним и влажним мјестима.

- Третирање је почело у поплављеним подручјима у регији, док је Бањалука остала за крај. Рад ће нам бити отежан због зелених површина које нису покошене или нису довољно покошене. Бањалука је најкомплекснија за запрашивање. Највјероватније ћемо је радити у петак или суботу  - изјавио је директор “Еко-бела” Владимир Шушњар.

Према устаљеној пракси, пчелари ће на вријеме бити обавијештени о дезинсекцији како би заштитили пчеле.

Вријеме условљава запрашивање

У зависности од временских услова, до краја седмице запрашивање комараца би требало да почне.

- Имамо довољно средстава за сузбијање комараца и десетак екипа које су спремне да почну са радовима, ако нам вријеме то дозволи - казао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана