На видику реструктурирање предузећа “Аквана”

Весна Поповић
На видику реструктурирање предузећа “Аквана”

Бањалука - Сет мјера за реструктурирање “Акване”, чији су губици достигли око десет милиона КМ, требало би бити спреман до септембра, а прелиминарна анализа је показала да ово предузеће има знатно већи број радника него што је то финансијски одрживо, те огромне губитке у угоститељству.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је страна консултантска кућа урадила прелиминарну процјену и анализа стања у “Аквани” са препорукама за даље дјеловање.

-  Преложено је што прије реструктурирање тог предузећа које негативно послује. Потребно је размотрити статус угоститељских садржаја, те оба базена. Осим тога, треба одлучити какав ће бити статус предузећа, да ли остаје и даље засебно или ће бити интегрисано са неким другим, а ту је и број запослених, те питање трошкова - казао је Радојичић.

Истакао је да је досадашња анализа показала да “Аквана” има  знатно већи број радника него што је то одрживо.

- Осим тога, угоститељство производи велике губитке. Објекат  “Стакленац” у парку “Петар Кочић” је апсолутно нерентабилан, а морамо ријешити и питање ресторана у “Аквани” и  кафића на Градском олимпијском базену - рекао је Радојичић.

Додао је да су за сва питања добили препоруке, те да их морају размотрити, али није желио прецизирати шта је тачно предложено као рјешење тих проблема.  

- Сваки од тих елемената, од угоститељства па надаље, треба анализирати и одлучити шта укинути, а шта задржати или промијенити. За то је задужен посебан тим који треба да размотри препоруке које смо добили. Њихов је задатак да до септембра направе сет мјера за реструктурирање “Акване”, које менаџмент предузећа треба да спроведе - рекао је Радојичић.

Директор “Акване” Ведран Митровић је рекао да је ово предузеће и у 2017. години пословало са губитком.

- Минус из прошле године ће бити сличан оном из 2016. који је био око 600.000 КМ, тако да ће укупни губици “Акване” вјероватно износити око десет милиона - рекао је Митровић.

Казао је да ће лошу финансијску ситуацију у фирми погоршати и овогодишња катастрофална љетна сезона.

- Ово је сигурно најгора сезона од отварања “Акване”. Честе кише су је уништиле. Не рачунајући сезонске карте овог љета смо продали око девет хиљада улазница. Остало нам је још мјесец рада и чак ако буде топло и сунчано то нам не може помоћи - рекао је Митровић и додао да су лани имали 70.000 посјетилаца.

У оквиру предузећа “Аквана” се налази водени парк који је отворен љети и само тада се остварују приходи од продаје улазница. У воденом парку се налази више угоститељских објеката који углавном раде само у сезони. Ту је и Градски олимпијски базен који остварује дио прихода од продаје улазница, те кафе бар који је у склопу базена. Дио овог предузећа су и кафе-бар “Стакленац” у парку “Петар Кочић”, те бифе у Градској управи.

ЗИБЛ

Игор Радијичић је рекао да се упоредо ради и на плановима за реструктурирање Завода за изградњу Бањалука (ЗИБЛ).

- Већ десет година ЗИБЛ се налази у великим проблемима и на ивици колапса. И ту посебан тим треба да предложи сет мјера за рационализацију пословања - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана